Ahoj Honzo, jezdíš i dneska do práce na kole? (Ze Slaného do podolské         porodnice v Praze)

   Jezdím, záleží na počasí, pracovní vytíženosti a mé lenosti. Situace s                   koronavirem na to nemá vliv.

   My fanoušci závodní cyklistiky teď teskníme po zrušených závodech, co     ty na to?

   Z pohledu příznivce tohoto sportu je mi to také líto, ale z pohledu lékaře je to to nejmenší, co společnost musí obětovat, je to zbytná činnost a přednost musí dostat boj o zdraví.

Ale přeci jen těch případů není tolik a když se někdo nakazil, například jako Gaviria, tak průběh nemoci byl jen mírný, nejsou obavy přehnané?

Nejde o závodníky, ti by měli mít imunitní systém v nejlepším pořádku, jde o šíření epidemie, o rizikové skupiny obyvatelstva o zahlcení zdravotnictví.

Nejsem infektolog nebo epidemiolog, ale je zřejmé, že je to velice nakažlivé i když ve většině případů jde o mírný průběh. Ovšem pokud se to dostane k rizikovým skupinám ve větší míře, jako v Itálii, tak to přetíží zdravotnictví.

Současná situace je navíc nepříjemná v tom, že je zasažená celá Evropa a v tomto případě nefunguje solidárnost mezi zeměmi, protože všichni potřebují zdravotnický materiál, kterého je v případě infekcí zapotřebí hodně a nikdo nemůže pomoci sousedům. To je hodně nepříjemný moment.

A tak, pokud nyní zrušíme závody, omezíme setkávání fanoušků, pendlování týmů po Evropě a po světě, tak to je dobrá prevence.

A samotná aktivní cyklistika v těchto dnech?

Rozhodně ano, doporučuji, proč ne. Určitě lépe, než sporty v tělocvičnách, ale to je už ostatně zakázáno. Zdravý životní styl nám určitě pomáhá a sportovní aktivita je součástí zdravého životního stylu. 

Při jízdě krajinou vám nehrozí nákaza, nevěřím, že by vám hrozila i průjezdem města, například kolem zastávek hromadné městské dopravy.

Je důležité být fyzicky i psychicky fit, to vám pomůže i v případě, že se nakazíte, průběh potom může být mírnější.


MUDr. Jan Širc, Ph.D. - neonatolog pražské porodnice v Podolí, je aktivní cyklista, v mládí závodil za TJ Stadion Louny, je lékařským mistrem republiky v MTB, na kole i několikrát navštívil Afriku, reportáže z cesty podél Nilu jsme přinesli na našich stránkách roadcycling.cz/clanek/Nile-cyclocrossing-2013 a kolem Viktorinina jezera roadcycling.cz/clanek/Jedeme-do-Afriky