Madison na 200 okruhů na velodromu v Saint-Quentin-en-Yvelines byl mimořádně atraktivní. Od prvního okruhu vyrazili do úniku Rakušané, kteří nepatřili k favoritům a soupeři jim umožnili získat 20 bodů. Naši sousedé na to však později doplatili, došly jim síly, ztráceli okruhy a nakonec odstoupili. 

Mnohem lépe si vedli favorizovaní Italové Simone Consonni a Elia Viviani, kteří sbírali body ve sprintech a jako druzí získali okruh náskoku a bonusových 20 bodů. Po nich se to podařilo Dánům Niklasi Larsenovi a Michaelu Morkovovi, kteří se zařadili na druhé místo. Překvapivě uspěli také Japonci a posunuli se na třetí příčku. 

66 okruhů před cílem za to vzali čeští reprezentanti a museli se pořádně nadřít. Dojet soupeře o okruh jim trvalo tak dlouho, že mezitím stihli vyhrát dva sprinty a dostali se díky tomu na průběžné třetí místo před Japonce. Dlouho to pro Rugovace a Voneše vypadalo opravdu dobře, jenže závěrečná čtvrtina závodu byla tak chaotická, že bylo extrémně složité zvládnout závod takticky. Čechům se to dařilo, na bodování už nestačili, ale drželi se na třetí příčce. 

Závod byl plný pádů, problémy měli favorizovaní Britové a také Španělé a také vedoucí Italové. Ti si za to vzali mohli sami, při předávce shodil Viviani svého týmového kolegu a později toho hodně litoval, protože v závěru nedokázali zareagovat na velké představení Portugalců Iuriho Leitaa a Ruie Oliveiry. Ti dokázali najet okruh a posunuli se na první místo průběžného pořadí. 

Bohužel tím však odsunuli Voneše a Rugovace na čtvrté místo a ti už s tím nedokázali nic udělat. Už zbýval jediný, dvojnásobný sprint. Portugalci vedli se 45 body, Italové ztráceli 2 body a Dánové 4 body. 

Leitao a Oliveira v závěru letěli, poslední spurt vyhráli a oslavili zlatou medaili před zklamanými Italy a třetími Dány. Češi skončili původně pátí a zaznamenali by tak obrovský úspěch pro českou dráhovou cyklistiku a své kluby TJ Favorit Brno (Rugovac) a Tufo Pardus Prostějov (Voneš). Bohužel rozhodčí po závodě revidovali výsledky, Čechům odečetli body a ti tak skončili sedmí.