loading...

Vítr vanoucí od oceánu, spousta ostrůvků a kruhových objezdů a celková nervozita pelotonu udělala z rovinaté 10. etapy Tour de France extrémně stresující den. Ale navzdory tomu nikdo z favoritů neztratil žádný čas. 

Etapa vyvrcholila hromadným dojezdem a konečně se týmu Deceuninck - Quick-Step podařilo rozjet perfektní spurt pro Sama Bennetta. Irský šampión se nadechl oceánského vzduchu, který z rodného ostrova dobře zná a pomohl mu k životnímu výsledku. Ve spurtu jen těsně porazil Caleba Ewana (Lotto Soudal). Třetí skončil Peter Sagan (BORA - hansgrohe), čtvrtý Elia Viviani (Cofidis) a pátý Mads Pedersen (Trek - Segafredo).       

"Myslel jsem si, že nikdy nevyhraju etapu na Tour," řekl v cíli velmi dojatý Bennett. "Jsem v šoku. Chci poděkovat celému týmu a hlavně Patricku Lefeverovi, který mi dal tuhle příležitost. Docela mi to trvalo, ale vždy jsem snil o vítězství na Tour de France a nedokázal jsem si představit, jaké to bude. Myslel jsem, že to nikdy nepřijde. Ve spurtu jsem čekal, protože foukal protivítr. Už jsem si říkal, že jsem čekal až moc dlouho, že jsem měl zařazený příliš těžký převod, ale vyhrál jsem!" 

Vítr, ostrůvky a pády 

Etapa byla pro závodníky těžkou zkouškou psychické odlonosti. A někteří si z ní odnesli odřenou kůži. Do úniku vyrazila švýcarská dvojka Michael Schär (CCC) a Stefan Küng (Groupama - FDJ), ale dlouho vpředu nevydrželi. Peloton kvůli bočnímu větru postupně zrychloval a 103 kilometry před cílem rozjel Deceuninck - Quick-Step terezín, ale nic z toho nebylo. 

Problematické byly také úzké silnice s mnoha zatáčkami, ostrůvky a kruhovými objezdy. V jednom pádu, 64 kilometry před cílem, zůstali také Tadej Pogačar (UAE Emirates) a Guillaume Martin (Cofidis), ale dokázali se rychle vrátit. Hůř dopadl Davide Formolo (UAE Emirates), italský cyklista si zlomil levou klíční kost, ale dokončil a byl odvezen do nemocnice na vyšetření.  

Až 39 kilometrů před cílem byla připravena rychlostní prémie, kterou vyhrál Matteo Trentin (CCC) před Saganem a Bennettem. Další pád se stal 31 kilometr před cílem, když k zemi šel Warren Barguil (Arkéa - Samsic). 

Nekončili ani terezíny, ale vítr nefoukal dost silný, takže se hlavní pole moc netrhalo. 17 kilometrů před cílem další pád zastavil Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step) a problémy měl i Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Vracet se do hlavního pole museli i Alejandro Valverde (Movistar) a Miguel Angel Lopez (Astana). 

15 kilometrů před cílem peloton přejížděl dlouhý most směrem k cílovému ostrovu Île de Ré a o útok se opět pokusil Stefan Küng, ale zase to k ničemu nevedlo. "Abych byl upřímný, zaútočil jsem, abych se ujistil, že vyhraju ocenění pro nejaktivnějšího závodníka a červené číslo," přiznal v cíli švýcarský časovkář.

Poté už se ke slovu přihlásili sprinterské týmy. Aktivitou hýřil celek Sunweb, ale nedopadlo to dobře. Cees Bol se neudržel svého vláčku rozjížděčů a z tempa německého týmu měli prospěch soupeři. Deceuninck - Quick-Step vypustil na cílové rovince Sama Bennetta a ten se poprvé radoval z vítězství na Tour de France a doplnil si sbírku triumfů ze všech třech Grand Tours. 

Bennett se díky vítězství vrátil do čela bodovací soutěže. Před Saganem má náskok 21 bodů. Primož Roglič (Jumbo - Visma) udržel žlutý dres, nejlepším mladým jezdcem je Egan Bernal (Ineos Grenadiers) a nejlepším vrchařem Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale).