Schlegel (Caja Rural-Seguros RGA) se do úniku dostal už po pár kilometrech etapy, ale byl dostižen pelotonem a musel zaútočit ještě jednou. Tentokrát už to vyšlo a unikl společně s Francouzi Clémentem Davym (Groupama-FDJ), Mathisem Le Berrem (Arkéa-Samsic) a Paulem Lapeirou (AG2R Citroen). 

20230915VUE02017-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Kvarteto uprchlíků nedostalo skoro žádný prostor, maximálně něco málo přes dvě minuty a proto museli celý den držet vysoké tempo, aby nebyli dostiženi až příliš brzo. A odvedli hodně dobrou práci, průměrná rychlost v cíli dosáhla téměř 48 km/h. Schlegel a jeho kolegové z úniku byli dostiženi 20 kilometrů před cílem, pouze Davy vydržel vpředu až do rychlostní prémie v Mojadosu. Pro druhé místo a body do soutěže o zelený dres si dojel Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) a mohl se začít připravovat na předposlední možnost vyhrát etapu na letošní Vueltě. 

Schlegel se na pódium přesto dostal, byl totiž vyhlášen nejaktivnějším závodníkem etapy a převzal trofej. 

20230915VUE02034-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Grovese zastavil pád 

Tým Alpecin pracoval celý den na čele pelotonu společně se závodníky UAE Emirates, takže samozřejmě chtěl dovézt Grovese na dobrou pozici do spurtu. Jenže v závěru měli převahu jezdci Ineos Grenadiers, kteří vsadili na Filippa Gannu. Už v ochranné zóně 3 kilometrů před cílem se dopředu posouval tým EF Education-EasyPost s Marijnem van den Bergem, což překvapilo závodníka Alpecinu, který se ohlédl za sebe a opřel se o jednoho z jezdců EF, ztratil rovnováhu, spadl a srazil k zemi spoustu dalších jezdců, včetně svého lídra Grovese. Australanovi se podařilo zpomalit a vystoupit ze svého kola, takže se vyhnul zraněním, ale o šanci vyhrát třetí etapu přišel.

20230915VUE02031-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Gannovi skvěle rozjel spurt jeho týmový kolega Kim Heiduk a Ganna měl před sebou volnou cestu, jenže nestačil na krajana Alberta Daineseho (DSM-Firmenich). Dainese začal spurtovat s odstupem několika metrů od Ganny, ale byl mnohem rychlejší a připsal si první vítězství na Vueltě a už třetí vítězství na závodech Grand Tours, loni i letos vyhrál etapu na Giro d'Italia. Dainese je nejspolehlivějším jezdcem nizozemského týmu na třítýdenních závodech, přesto po letošní sezóně odejde do švýcarského druhodivizního týmu Tudor. 

20230915VUE02025-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Dainese si mohl oddechnout, protože patřil k favoritům spurtů už v prvním týdnu, ale nedařilo se mu. "Poučili jsme se z chyb. Dnes jsme měli plán a splnili jsme ho. Bohužel jsme při pádu přišli o několik kluků, do té doby jsem byl v perfektní pozici."

"Foukal protivítr a Ganna a ostatní jezdci začali brzy, ale já jsem čekal na svou chvíli. Jsem strašně šťastný, že se mi podařilo takto dojet," pokračuje Dainese. "Chtěl jsem sezónu zakončit nějak hezky a chtěl jsem také dobře zakončit své působení v týmu. Cítil jsem velký tlak, protože to byla jedna z posledních šancí. Musím týmu opravdu poděkovat," dodává.

V celkovém pořadí se nic nezměnilo, Sepp Kuss (Jumbo-Visma) je opět o den blíže celkovému vítězství.