Tak zase jednou zasáhla vyšší moc. Cíl dnešní sedmé etapy byl umístěn na vrcholu Gunung Raya, kam se měli závodníci dostat po víc jak 13 km stoupání. Jenže kvůli silnému a vytrvalému dešti došlo na čtyřech místech k sesuvům půdy a organizátoři kvůli obavám o bezpečnost jezdců, doprovodu i veřejnosti se rozhodli dojezd zrušit a jako náhradu použít trasu 8. etapy.

Ta měla ale zcela jiný charakter. Start i cíl byl v Kuahu, trasa měřila 107 km a převýšení činilo pouhých 915 metrů. Na čemž se podílelo i kilometr dlouhé stoupání o průměrném sklonu 6,5 %, které si cyklisté dali třikrát při absolvování 10 km cílového okruhu. Při všech průjezdech bylo možno získat body do vrchařské soutěže. Na úpatí prvních dvou výjezdů v cílovém prostoru byly umístěny i dvě z dnešních tří sprinterských prémií.

Po poslední vrchařské prémii následovaly ještě dva kratší výjezdy a pak už jen 4 km ve sjezdu a po rovině do cíle. Dal se tedy očekávat bojovný závěr. 

Od startu vznikala spousta pokusů dostat se do úniku, ale až do první sprinterské prémie na 30. km se to nikomu nepodařilo. O body se tu utkali sprinteři. Vyhrál Grosu (Drone Hopper) před Blikrou (Uno-X) a Kanterem (Movistar). 

Teprve potom se podařilo odjet třem lidem. Byl tu reprezentant Filipín Pareja, Moreno z Burgosu a stejně jako včera Willie Smit z China Glory. Peloton, vedený jezdci Movistaru, jim dovolil odstup až ke 3 minutám.

30 km před cílem při nájezdu do nejobtížnější závěrečné pasáže etapy se začalo v pelotonu nastupovat. Podařilo se odjet zhruba 15 lidem, kde měly zastoupení všechny silné týmy. Zájmy Movistaru tu hájil jako jeden ze dvou i Max Kanter, dva lidi tu měl i Alpecin, z nichž jeden byl Sjoerd Bax, který nedávno nešetřil Valverdeho při Coppa Agostini a tenhle závod vyhrál (na snímku) a o němž vyšlo čerstvě najevo, že od příštího roku přestupuje do UAE Emirates.

A byl to Bax, dosud spíše v malajsijském závodě neviditelný, který se 15 km před cílem odpoutal ze skupiny pronásledovatelů a jal se sólově stíhat vedoucí trio, na které mu v té době scházelo 45 sekund. O pár kilometrů dál se za ním vydal také sólově Ion Izagirre, aby se pokusil zajistit týmu Cofidis alespoň nějaký dílčí úspěch, když dosud vycházeli spíše naprázdno.

8 km před cílem dojel Bax vedoucí duo, protože Filipínec přestal stačit. A pochopitelně měl největší zájem udržet náskok, jelikož ve spurtu měl největší šance na etapové prvenství. Za nimi 4 km před cílem Izagirreho dojeli další čtyři závodníci z Astany (Moscon), Movistaru (Jorgenson), Alpecinu (David Van der Poel) a UAE (Bennett). Ale dostihnout vedoucí skupinku se jim už nepodařilo.

Přestože Sjoerd Bax musel poslední kilometr jet z první pozice, protože mu nikdo ze zbylých dvou nehodlal střídat, potvrdil své kvality a spurt o etapu vyhrál. 

Spurtovalo se ostře i v třetí menší skupině, především proto, že Kanterovi šlo o body do sprinterské soutěže. Za 9. místo bral dva a díky tomu se posunul na 2. místo dva body za Blikrou.

Průběžným lídrem zůstal Iván Sosa z Movistaru. Dnešní aktivita a účast v uniknuvší skupině se vyplatila především Torsteinu Traeenovi (Uno-X) a Georgu Bennetteovi, kteří se díky tomu posunuli v průběžné klasifikaci na 3., resp. 4. místo.

Bodovací soutěž vede i nadále Erlend Blikra z Uno-X, vrchařskou Mohd Zariff a soutěž o nejlepšího asijského jezdce Jambaljamts Sainbayar, oba z domácího kontinentálního Terengganu Polygon. V soutěži týmů je stále nejlepší tým Movistaru.