Nejstarší český cyklomaraton přivábil na konec jarní sezóny přes rekordních 550 účastníků na třech tratích (163, 121 a 53 km), mnozí z nich však brutální vedro „nepřežili“. „Upekli jsme se,“ shrnul Robert Hula, nakonec sedmý. „Spíš to bylo o tom, kdo jak dlouho vydrží,“ dodal druhý Swaczyna.

„Závod velice zajímavý, k tomu úspěšná novinka v podobě pamětnické Oldtimer rally po segmentech historických tratí, jubilejní dresy. Všechno klaplo díky všem stranám, které se podílejí na organizaci,“ ocenil ředitel závodu Libor Hrdina.

Ze začátku se jelo v klidu, ve stínu v lese bylo vlhko po nočním dešti. Zrno od plev se dělilo na Kelčovském sedle, závodění se rozjelo ve stoupání na Smrček, a pak hlavně na Pustevny. „Chtěl jsem tu prémii,“ přiznal cyklokrosař Robert Hula (L27/Intergray). „Ve sjezdu po ní jsem získal náskok až 1:40, ale nechtěl jsem zůstat sám do dalších kopců. Zvolnil jsem a pak přišel ještě defekt zadního kola. Naštěstí s bombičkou jsem rychle opravil. Přední skupinu jsem měl na dohled, ale už jsem je nedal. Škoda, nohy na to byly…,“ komentoval vývoj závodu.

Dojel sedmý (se ztrátou -4:04), spolu s Gdulou a Uličným brali pro L27/Integray aspoň týmové prvenství, i když kapitán Michal Kollert po Pustevnách odpadl (19., -14:14)

Špici pak řídil zkušený Petr Swaczyna (Kilpi). „Tahal jsem spíš dlouhodobější tempo, na Soláni trošku zrychlil a pár lidí odpadlo. Kasárny rozjel Tomáš Gdula, ale bylo mi jasný, že to dlouho nevydrží, já měl 500 wattů. Zůstali jsme pak ve třech. Na Bumbálce odpadl Vilém Vostal (saganovský tým Pierre Baguette Cycling, pozn. aut.), ale vrátil se… Do finiše jsme pak stejně zbyli už jen dva. Chtěl jsem vyhrát, ale ošpurtoval mě.“

Mladík Herman vyrazil už s Hulou na Pustevny. „Do Soláně jsem pak měl menší náskok, počkal jsem si a odpočinul. Očekával jsem, že na Kasárnách budu trpět, ale tam jsem získal prémii. Ve třech jsem si do závěru věřil, nevěřil, protože na konci je nepříjemná zatáčka ze silnice na parkoviště. Ale povedlo se,“ hodnotil až překvapeně student ostravského gymnázia v Hrabůvce a člen týmu BB com cycling, původně akademie Jaroslava Kulhavého z Ústí nad Orlicí.

Jel tady už dvakrát střední trať a loni právě ve finiši spadl, teď chtěl zkusit, jak vydrží dlouhou trasu… a vyhrál ji (čas 4:46:14). V cyklistice není dlouho, pomalu začíná sbírat výsledky v českém poháru a letos by rád najel okolo osmnácti tisíc kilometrů. „Má to před sebou, opravdu naděje,“ věří mu Swaczyna. „Chci něco zajet, ale vůbec nevím, kam se to vyvine,“ usmívá se Herman, svěřenec trenéra Jan Hlaseckého.

Mezi ženami na maratonské trati opět vládla polská královna Angelika Wróbel (WattUp.pl) v čase 5:47, před Hanou Rippelovou (-16:17). „Mně vedro nevadí, spíš ze začátku to pro mě bylo nejhorší,“ říkala nejlepší Češka. „Já jsem velký amatér, moje strategie je udržet se v balíku, dokud to jde. Jedu max, co nejdál to jde. Bez wattmetru i sportestru…,“ vyprávěla ještě spíše běžkyně a máma dvou dětí z Prahy. „Přes týden běhám a o víkendu jdu na kolo. Bez manžela bych ani nevyjela,“ doplnila charakteristiku.

Na střední trase, započítávající se do série RoadRace, vyhráli Karel Vávra (Ostra/Multicraft Čeladná) za 3:25 a Jana Milec-Jiřincová za 3:45. „Bylo vedro, ale dalo se to přežít. Hned v cíli jsem padla do potoka… Nohy mi jely, i když po mistráku jsem byla unavená, navíc mě tam těsně před startem srazilo auto. Od půlky jela sama a táhlý kopec v závěru by na morál. Těžký opravdu,“ vydechovala. Ukázal se i třeba bývalý profík Tomáš Bucháček, nyní šéf opavského Colnago shopu, se synem Oliverem.

Nejkratší beskydskou ochutnávku brali Jan Hába (1:27) a juniorka Alice Mikulášková z Favoritu Brno (1:23).

RoadCup pokračuje dvěma srpnovými L´Étape – 17. 8. v Prachaticích (RoadMaraton 101 km) a 25. 8. na Slovensku v Bratislavě (RoadRace 60 km, RoadMarathon 112 km).

FOTOGALERIE

Kompletní výsledky