Brzo po startu se vytvořil tradiční únik, tentokrát se v něm ocitla sedmička závodníků. V náročném terénu se postupně rozpadla, až na čele zbyl Antonio Nibali z Treku, bratr slavnějšího Vincenza, a Edoardo Zardini z Vini Zabú. 

Aktivní při kontrole a sjíždění uprchlíků byli jezdci Israela a hlavně Jumbo-Visma, kteří měli v držení dres pro vedoucího závodníka. 8 km před cílem pohltili i posledního mohykána z dnešního úniku Nibaliho. 

Závěrečných necelých 30 km se odehrálo z větší části ve sjezdu, a proto do cíle dorazila společně relativně početná skupina. Závod byl ale příliš náročný pro sprintery. 

Ethan Hayter je 22letý Brit, který disponuje slušný závěrečným zrychlením, čehož dnes dokázal dokonale využít. Na Settimanu si přivezl velmi dobrou formu, vždyť v předešlých etapách posbíral tři pátá místa. Díky tomu vstoupí do zítřejší etapy s dvěma dresy: v bodovací soutěži a nejlepšího mladíka. 

V průběžné klasifikaci zaostává stejně jako Nick Schultz (BikeExchange) a Iván Sosa (Ineos) jedinou sekundu za Jonasem Vingegaardem. Tři ztrácí Ben Hermans (Israel). Vedení ve vrchařské soutěži si i pro zítřek zachoval Márton Dina (EOLO-Kometa). 

Mathias Vacek dokončil etapu na 81. místě se ztrátou +5:04. 

Zítra je na pořadu další těžká etapa, kdy se v celém jejím průběhu pojede buď do kopce anebo z kopce. Dva z těchto kopců mají parametry vrchařské jedničky, stejně obtížné ale budou závěrečné okruhy, při nichž budou muset závodníci překonat 7x 2,5km stoupání středně náročných parametrů, přičemž cíl je umístěn na jeho vrcholu.