Nešlo tolik o ojedinělý výkon Petra Sagana, ale o celkovou atmosféru, boj hradeckého týmu s našimi profesionály o titul a především fakt, že se po Žiaru nad Hronom opět podařilo uspořádat velký závod, s atmosférou a organizační kvalitou.

Pochopitelně zajímavým bodem závodu byla sólová jízda Petra Sagana a jeho vítězství ve společném mistrovství. Ale je nutné zdůraznit, že ze slovenské strany mu prostě nikdo nebyl konkurentem a fakt, že na české straně se ti nejdůležitější zajímali o titul náš.

Po několika letech se hradecký tým vrátil k boji o titul. Jistě si pamatujete roky, kdy byl Whirlpool Author dominantní a několik našich profesionálů bylo otráveno skutečností, že je těžké bojovat proti silnému kolektivu. A Roman Kreuziger se kvůli tomu několika ročníkům vyhýbal, ačkoliv byl nejlepším českým závodníkem. V tu dobu jsme si přáli vidět na nejvyšším stupínku některého českého profesionála. 

A vlastně to přišlo až příchodem Petra Sagana, ten vyhrál svůj první mistrák v roce 2011 v Olomouci. Petr Benčík ještě vyhrál český šampionát, ale byl to poslední mistrovský titul pro hradecké. O rok později jim titul v Púchově vyfoukl Milan Kadlec a vlastně si ho urval i před profesionály, před Frantou Raboněm z Omega Pharma - Quick Step. A éru profesionálních titulů odstartoval dost překvapivě Jan Bárta v Dubnici 2013. V roce 2014 pokračoval Zdeněk Štybar ve Slavkově. Petr Vakoč v roce 2015 v Žilině. Roman Kreuziger v roce 2016 v Kyjově a podruhé Zdeněk Štybar v roce 2017 ve Žiaru nad Hronom.

Letos se tedy vrátila kolektivní síla našeho týmu Elkov Author, ale už do naprosto odlišného prostředí, to je nutné přiznat. V posledních letech berou naši profesionálové domácí šampionát mnohem prestižněji. A Elkov to nemá tak snadné, o to větším úspěchem je obsazení kompletních stupňů vítězů Černým - Bártou - Otrubou.


Libor Matějka

Dělám tuhle práci už víc než deset let, spojil jsem redakční úkoly se servisem fotografa. Tedy jezdím za cyklistikou, vozím na motorce fotografy, nyní především Josefa Vaishara a při té příležitosti sleduji cyklistiku pěkně zblízka.

A několik silných okamžiků jsem zažil i letos a dokonce doma. V miniseriálu se ohlédnu za naší domácí scénou.

První díl se věnoval závěru letošní Bíteše.

Druhý etapovému závodu Gracia.

Třetí pokračování se věnovalo juniorskému Závodu míru

Čtvrté Závodu míru U23

Foto Josef Vaishar