15. etapa Tour de France z Limoux do Foix byla nejzajímavější z letošního ročníku. Atraktivní byl už dlouhý souboj o účast v celodenním úniku, do kterého se dostala spousta špičkových závodníků, včetně Romana Kreuzigera (Dimension Data), Naira Quintany (Movistar), Dana Martina (UAE Emirates), Vincenza Nibaliho (Bahrain Merida), Romaina Bardeta (AG2R La Mondiale), pozdějšího vítěze Simona Yatese (Mitchelton - Scott) a dalších. 

Skvělý taktický výkon Simona Yatese

Početná skupina v úniku nespolupracovala dobře a neustále se někdo snažil uniknout. Před přeposledním stoupání Mur de Peguere se to podařilo Simonu Geschekemu (CCC), kterého si dojel Simon Yates na vrcholu stoupání. Bardet, Quintana, Alexej Lucenko (Astana) a Sébastien Reichenbach (Groupama - FDJ) neztráceli mnoho, ale Yatese a Geschkeho nedojeli a poté už jen ztráceli. 

Na začátku cílového stoupání Prat d´Albis utrhl Simona Yatese německého soupeře a pokračoval sám až na vrchol. Získal druhé etapové vítězství na Tour a už třetí pro celek Mitchelton - Scott. 

"Jsem na druhé etapové vítězství hrdý. Je dost odlišné od toho prvního. Závodili jsme nadoraz od startu do cíle. O dres nejlepšího vrchaře nepojedu. Přijel jsem na Tour pomáhat bratrovi  amožná vyhrát etapu. Teď už mám dvě a budu pomáhat týmu," řekl v cíli Simon Yates.  


Velká ofenziva tým Movistar

Španělský Movistar se v poslední pyrenejské etapě rozhodl vydat do několika útoků. Nairo Quintana naskočil do dlouhého úniku, ale nakonec to k ničemu moc nebylo. Na etapové vítězství, ani na zásadní posun v celkovém pořadí neměl dost sil, ačkoliv se během etapy virtuálně posunul až na druhou příčku průběžného pořadí. 

Ve stoupání Mur de Peguere zaútočil Mikel Landa (Movistar) a ujel všem soupeřům. Navíc na něj z úniku počkali Marc Soler (Movistar) a Andrej Amador (Movistar) a pomohli mu ve sjezdu a na rovině před posledním kopcem. Landa měl minutový náskok před skupinou se žlutým dresem a nakonec ho dostihl jen velmi aktivní Thibaut Pinot. Francouz skončil druhý a Landa třetí ve stejném čase.  

Neúnavný Pinot

V hlavní skupině se dnes hodně závodilo. Asi 7 kilometrů před cílem poprvé nastoupil Thibaut Pinot a udrželi se s ním Egan Bernal (Ineos), Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) a Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step). Naopak Geraint Thomas (Ineos) a Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma) udržovali vlastní tempo. 

Pinot útočil opakovaně, nejdříve utrhl Alaphilippa, poté i Buchmanna a nakonec i Bernala a pokračoval sám. Dokázal, že je momentálně nejlepším vrchařem Tour de France, dojel Landu a přijel si i pro šest bonifikačních vteřin. 18 sekund za Pinotem a Landou dojeli Buchmann a Bernal.   

První problémy Juliana Alaphilippa 

Julian Alaphilippe nedokázal držet tempo nastolené Pinotem a propadl se do skupiny Gerainta Thomase. Zde se ale také útočilo. Nejdříve to zkusil Kruijswijk, ale neunikl a 2 kilometry před cílem ostře zaútočil Geraint Thomas. Steven Kruijswijk se udržel, ale Alaphilippe odpadl. 

Thomas, Kruijswijk a Alejandro Valverde (Movistar) dokončili se ztrátou 49 sekund na Pinota. Alaphilippe zaostal o dalších 27 sekund. 

"Věděli jsme, že to bude těžký den. Zaplatil jsem za dojíždění útoků v závěru. Očekával jsem nějaké ztráty a jsem nadšený, že jsem udržel žlutý dres. Dal jsem do toho vše a udržel vedení. Sen pokračuje. Nikdy jsem nebyl favorit a to nejtěžší ještě přijde," dodal k etapě Julian Alaphilippe. 

Roman Kreuziger byl sice dostižen v posledním stoupání, ale dokončil na velmi dobrém 17. místě a celkově si polepšil o tři příčky. Je 14. se ztrátou 11:04 a na první desítku ztrácí 5:31. 

Pinot stoupá průběžným pořadím 

Rozdíly v celkovém pořadí se před druhým volným dnem zmenšily. Julian Alaphilippe je stále první, ale druhý Thomas se přiblížil na rozdíl 1:35. Kruijswijk ztrácí 1:47 a o pouze další 3 sekundy dál je Thibaut Pinot, který se posunul o dvě místa. Bernal je nyní pátý se ztrátou 2:02 avede soutěž do 25 let s velkým náskokem přes 12 minut před Davidem Gaudum (Groupama - FDJ). Enric Mas (Deceuninck - Quick-Step) měl totiž velké problémy a vypadl z pořadí. 

Ani Buchmann neztrácí moc, na šesté příčce je 2:14 za lídrem závodu. Polepšili si lídři Movistaru. Mikel Landa se posunul o čtyři místa, na sedmé příčce ztrácí 4:54, Alejandro valverde má odstup 5 minut. Jakob Fuglsang (Astana) a Rigobeto Uran (EF Education First) uzavírají první desítku. 

Ve vrchařské soutěži se ve vedení drží Tim Wellens (Lotto Soudal), ačkoliv etapu strávil v grupetu a nezískal žádný bod. A přiblížil se Thibaut Pinot, má 50 bodů a ztrácí na první místo 14 bodů. Nejaktivnější závodníkem etapy byl vyhlášen Mikel Landa. Movistar vede týmovou soutěž.   

Foto Sirotti