Závod se rozhodl v dlouhém stoupání Monte Serra (9,3 km, 6,6 %). Převahu měl tým UAE Emirates s Tadejem POgačarem ve svém středu, ale nedokázal toho využít. Davide Formolo nasadil vysoké tempo a zmenšil peloton na malou čelní skupinu. Poté se do útoky vydal Felix Großschartner (UAE Emirates). To způsobilo další selekci, ale Rakušan daleko neujel a nedlouho po něm zaútočil Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers). 

Jako jediný se ho dokázal udržet Pogačar, jenže 29 km před cílem odpadl a Sivakov vyjel na vrchol stoupání s náskokem 8 sekund před Richardem Carapazem (EF Education-EasyPost) a 20 sekund před Pogačarem. Slovinský mistr počkal na týmového kolegu Großschartnera, ale dojet do čela už se jim ve sjezdu a na rovině před cílovým městem Pontedera nepodařilo. Naopak Carapaz byl ve sjezdu mnohem rychlejší, Sivakova dostihl a dvojice spolupracovala až do posledního kilometru.  

1137675621.jpg

Sivakov si byl vědom, že ve spurtu by byl pomalejší než Carapaz a proto se rozhodl zaútočit kilometr před cílem, v silničním nadjezdu. Carapaze útok naprosto překvapil, Sivakova si všiml pozdě a už se k němu nedokázal vrátit. Sivakov zvítězil, Carapaz byl druhý a pro třetí místo si sólově dojel Großschartner. 

Pogačar neudržel na rovině s týmovým kolegou tempo a propadl se do skupiny s Formolem a Filippem Zanou (Jayco AlUla), které ve spurtu o čtvrté místo porazil.