Naše redakce si navíc k závodům s fotografem musí přivézt i motocykl. Na dlouhé trasy není zrovna příjemné převážet motorku po vlastní ose a v případě Okolo Německa jsme převoz vyřešili obytným přívěsem, který dovolí transport motocyklu. Byl tím vyřešen nejen přejezd z České republiky na západ Německa, ale také transfer mezi etapami a ubytování personálu.

A na tažení poměrně těžkého přívěsu Knaus nám mladoboleslavská automobilka poskytla Škodu Superb v dvoulitrové verzi dieselu s pohonem 4x4. Bylo to provedení Laurin & Klement, tedy navíc elegán nabitý všemi technickými doplňky a vymoženostmi.


Vlastně celou cestu od nás do Německa, přesuny mezi etapami, i cestu zpátky, zajišťoval Karel Kaňka, bývalý závodník Dukly Praha, poté profesionální řidič, který měl s přesuny obytného karavanu hodně zkušeností (vozí s maminkou po českých cyklokrosových závodech karavan pro potřeby komentátora a výsledkového servisu), on k vozu mohl říci nejvíc:

"Je to pochopitelně parádní auto, když je to model L&K. A na delší cestu ideální partner. Motor si uměl poradit i se soupravou, která překračovala 3,5 tuny a zrychlení bylo slušné, když jsme potřebovali vyrazit v provozu z křižovatky, nebo předjíždět.

Ale úplně mě okouzlil adaptivní tempomat. Pro soupravu osobního vozu s přívěsem je v Německu omezení rychlosti na 100 km/hod. To pro motor nebyl problém ani v stoupáních. Ale hlídání vzdálenosti od vozidel před námi bylo úžasné. A když jsme se dostali do kolony, Superb se nám sám postaral o popojíždění. Automatická převodovka s adaptivním tempomatem to zařídila. Tohle opravdu oceňuji." 


A samotná Deutschland Tour byla zajištěná auty z Mladé Boleslavi a desing se opravdu povedl.

loading...


Knaus Biker z půjčovny karavanky.cz

K cestě do Německa a zajištění závodu nám posloužil karavan Knaus určený pro motorkáře, k dispozici byl v půjčovně karavanů ve Strakonicích - karavanky.cz. Je to model sice určený pro motorky (až dvě), ale půjčovna měla letos karavan vytížený i cyklisty. Dovoluje transport čtyř kol a přespání stejného počtu cyklistů.

Tedy svého mazlíčka po cestě pěkně v garáži a potom zázemí pro čtyři cyklisty s postelí 2+2, kuchyňkou, ledničkou a toaletou. 

Ideální pro příští dovolenou. Odvezete si sebou mimo kol spoustu potřebného a ve čtyřech vás vyjde nocleh osoba/den nějakých 250,- Kč, ať jste v Rakousku, Švýcarsku, nebo Itálii. Není to sice hotel, ale zaparkujete v místech, která jsou nejvhodnější pro vaší cyklistiku. V případě špatného počasí jste pod střechou, nebo se snadno přesunete jinam.

Snídani si na plynovém vařiči snadno připravíte, lednička funguje při jízdě na elektřinu z auta, při parkování na plyn a ten vám dovolí si i zatopit, když noční teploty klesnou níže.

Foto cycling.photography