Deštivé počasí, kopcovitá trasa a startovní listina plná zajímavých jmen. Karty byly před startem prvního silničního závodu na sedmadevadesátém mistrovství světa v Curychu rozdány opravdu zajímavě a podle toho boj o medaile také vypadal. Atraktivní závod juniorek, kterého se zúčastnilo sto dvacet cyklistek z celého světa, se ale nakonec u náměstí Sechseläutenplatz musel rozhodnout ve sprinterském dojezdu tříčlenné skupiny. V ní se utkaly španělská závodnice Paula Ostiz, slovenský mega talent Viktória Chladoňová a britská dominátorka juniorských závodů Cat Ferguson.

Právě poslední jmenovaná si poradila s dojezdem na silnici plné vody u curyšského jezera nejlépe a připsala si druhý titul mistryně světa v rozmezí tří dnů. „Jsem neuvěřitelně nadšená. Po loňském stříbru je první místo prostě skvělé. Pět kilometrů do cíle jsme na čele strašně zpomalily, nikdo nechtěl jít na první pozici. Chvílemi jsem v dálce viděla Megan, takže jsem se trošku bála a v závěru jsem i lehce zrychlila. Tohle vítězství je možná ještě lepší než to z časovky, což je ale šílené říct, protože už úterní úspěch byl famózní,“ radovala se britská šampionka, která bude v příští sezóně působit ve španělské profesionální sestavě Movistar.

WhatsApp Image 2024-09-26 at 13.01.13.jpeg

Před startem závodu byl výběr ze Spojeného království považovaný za ten možná nejsilnější. Podobně přemýšlela i samotná Cat Ferguson. „Máme v podstatě pět lídryň a spoustu karet, které můžeme v průběhu závodu zahrát,“ rozpovídala se o schopnostech celého týmu osmnáctiletá rodačka z městečka Skipton nedaleko Bradfordu na severu Anglie.

Jaké trumfy schovávala britská reprezentace v rukávech lehce poodkryla už po šestnácti kilometrech mistrovského závodu Arabella Blackburn, která se pod kapkami podzimního deště dostala do uniknuvší pětičlenné skupiny. Ta si ale na čele dokázala vypracovat pouze patnáctisekundový náskok a při výjezdu na první z prudkých kopců dne byla pelotonem pohlcená. 

Vysoké tempo hlavní skupiny udržoval především nizozemský výběr, v jehož středu se pohybovala smutná žena z úterní časovky Fee Knaven. Hlavní tváří Oranjes ale byla při propršeném dopoledni v okolí Curychu Megan Arens. Sedmnáctiletá Nizozemka se nebála pracovat v pelotonu a díky její snaze se na čele vytvořila velmi silná osmičlenná skupina závodnic, kde sama nechyběla. V nově vzniklém úniku figurovala mimo jiné Cat Ferguson, Célia Gery, Viktória Chladoňová a Daniela Hezinová. Skvělý výkon české reprezentantky ale na dlouhou dobu zhatil pád Němky Joelle Amelie Messemar na kluzké silnici, za kterým se Daniela Hezinová zasekla. 

Závodnice v české trikolóře se nevzdala a tvrdě pracovala v protříděném pelotonu, který si neustále držel půlminutový odstup od vedoucí skupiny. Tato ztráta se nakonec podařila při vjezdu do cílového okruhu v Curychu překlenout a obě skupiny se spojily do pětadvacetičlenného balíku.

Velká skupina na čele ale pospolu dlouho nevydržela. Po projetí částí největšího švýcarského města přijely závodnice pod patu sedm set metrů krátkého, ale o to prudšího, stoupání, kde se rozhodla zaútočit slovenská naděje Viktória Chladoňová. Na její zrychlení zareagovala, celý den velmi aktivní, Nizozemka Megan Arens a z pětadvacetičlenné skupiny zbylo znovu přibližně osm cyklistek, bohužel opět bez Daniely Hezinové. 

U tohoto počtu nezůstalo. O pár kilometrů později na stoupání Witikon se jala smrtícím tempem Slovenka Chladoňová očesávat vedoucí skupinu. Kontakt s čelem ztratily Imogen Wolff i Célia Gery, mezera se začala postupně tvořit také před Giadou Silo a pod vrcholem kopce došly síly také Megan Arens. Ve vedení tak společně s Viktórií Chladoňovou zůstaly Cat Ferguson a Paula Ostiz.

WhatsApp Image 2024-09-26 at 13.01.22 (1).jpeg

„Neměla jsem dnes nohy na to zůstat ve vedoucí skupině, ale dala jsem do toho vše. V tomto počasí jsem se ve sjezdech necítila vůbec dobře. Není to výsledek, který jsem chtěla, ale už s tím nic neudělám. I to je závodění,“ popsala dnešní dopoledne v sedle Francouzka Célia Gery, která se na konec vybičovala k pěknému pátému místu. Napodobit vítězství své krajanky Julii Bego z loňského roku se jí ale nepovedlo.

O mnoho blíže k vítězství měla, až nečekaně, Megan Arens. Nizozemka se po výjezdu na Witikon nevzdala a na posledních dvaceti kilometrech se snažila vedoucí trojici dojet, zatímco na čele zuřil boj o zlatou medaili. O agresivní útok se, s vědomím sprinterských nedostatků, pokusila Viktória Chladoňová. Jak Britka Ferguson, tak Španělka Ostiz, si ale Slovenku pohlídaly. V závěrečných kilometrech závodu to pak bylo ze strany vedoucí trojice jedno velké taktické představení, které dávalo šanci hladové Megan Arens.

„Byl to hodně náročný závod. Jsem zklamaná, že jsem se ve stoupání nedokázala těch tří holek udržet. Snažila jsem je pak dojet ze všech sil. Dlouho jsem pochybovala, že by to mohlo vyjít, ale na posledních kilometrech jsem je v některých pasážích zahlédla a řekla jsem si, že to ještě zkusím. V takových situacích musí jet člověk celou dobu na plno, protože neví, co se může vepředu stát. Na konci dne můžu být i tak spokojená. Být na svém prvním mistrovství světa čtvrtá je pěkné,“ svěřila se nizozemská závodnice, která se nakonec musela sklonit před britsko-španělsko-slovenskou trojicí.

WhatsApp Image 2024-09-26 at 13.01.23.jpeg

Na bronzový úspěch z evropského šampionátu bohužel nenavázala česká reprezentace. Daniela Hezinová musela vzít po srdnatém výkonu za vděk patnáctým místem, Štěpánka Dubcová dokončila závod na šedesáté třetí příčce, Nela Kaňkovská se v chladném počasí protrápila k umístění v osmé desítce a Kateřina Douděrová uzavírala tu devátou. Ještě dnes odpoledne ale může být pro české barvy o něco veseleji. Do akce se totiž v náročném terénu pustí junioři v čele s Pavlem Šumpíkem.