Sonny Colbrelli po snové sezóně 2021, kdy získal osm vítězství včetně titulu italského i evropského šampiona a hlavně klasiky Paris – Roubaix, vstoupil nadějně i do sezóny 2022, když dojel druhý na Omloop Het Nieuwsblad (1.UWT) a následně získal taktéž druhé místo v první etapě Volta Ciclista a Catalunya (2.UWT). Jenže po tvrdém souboji s Michaelem Matthewsem zkolaboval, a nebýt okamžité lékařské pomoci, byl jeho život v bezprostředním ohrožení. A v konečném důsledku znamenala tato příhoda konec jeho kariéry.

Nyní v rozhovoru pro La Gazzetta dello Sport prozradil týmový manažer Milan Eržen, že Sonny Colbrelli bude pro tým Bahrain-Victorious pracovat minimálně další dva roky. Zprvu v roli ambasadora.

Bahrain-Victorious vznikl v roce 2017 a Sonny byl jeho součástí od jeho vzniku. Po Vincenzu Nibalim to bylo druhé jméno, na které jsme s velkou jistotou vsadili,“ řekl Eržen. „Poté, co musel ukončit aktivní cyklistickou kariéru, s námi zůstane minimálně do konce roku 2024, protože jsme si jisti, že nám může ještě hodně dát. O tom jsme nikdy nepochybovali. Doufali jsme, že se bude moci vrátit jako závodník, ale zdraví je samozřejmě na prvním místě.”

Jaká přesně tedy bude Colbrelliho nová role? „Především se stane ambasadorem, promotérem týmu a promotérem různých sponzorů, včetně italských, kteří nás podporují. Podělí se také o své zkušenosti, zejména co se týče klasik. Od 5. do 17. prosince se sejdeme na prvním soustředění ve španělské Altea a on tam s námi bude pár dnů přítomen.“

Krom toho si Eržen myslí, že Colbrelli může hrát důležitou roli při tréninku mladých jezdců. „Máme dohody s týmy jako Cycling Team Friuli a juniorským Cannibal-Victorious U19 Development Team, jehož název odkazuje na slavného Eddyho Merckxe a který má základnu v Belgii, kde má Sonny zázemí. Jeho zkušenosti jsou obrovské a bude velmi užitečné, když je bude moci předávat mladým závodníkům.“

Milan Eržen si také umí představit Colbrelliho v roli manažera týmu. „Jako jezdec byl dobrý v rozhodování během několika sekund, což je velmi důležitá vlastnost pro ty, kteří jsou u kormidla týmu. Uvidíme."