Ve skutečnosti je to pro Evenepoela první start na jakékoliv francouzském etapovém závodě, doposud ve své proti kariéře závodil ve Francii jen dvakrát, když se účastnil Časovky národů. Žádný opravdu velký závod doposud ve Francii nejel a Paříž-Nice je tedy pro něj prvním důležitým testem před debutem na Tour de France. 

„Chci vyhrát etapu a být nahoře v celkové klasifikaci,“ říká jasně belgický mistr. „Těším se na první závod ve Francii. Dobře, dvakrát jsem jel Chrono des Nations, ale tohle bude úplně jiná zkušenost. Paříž-Nice je skvělý závod na to, abych si zvykl na Francii, na publikum, na počasí a na to, jak se tu závodí, a už se nemůžu dočkat. Očekávám nervózní závod, závod, kde může hrát roli i počasí, takže to budeme muset brát den po dni.“

remco-evenepoel-1-dario-belingheri-getty-images-jpg-1708372813.jpeg

Evenepoel zahájil sezónu v Portugalsku, nejdřív vyhrál po sólo úniku Figueira Classic a o týden později celkové pořadí Kolem Algarve. „Věřím si, protože jsem v Portugalsku výborně odstartoval, cítím se dobře a mám kolem sebe silnou partu, která se skládá z kluků, kteří se mnou mohou zůstat ve stoupáních, ale také z kolegů, kteří mě mohou vést po rovině a pomáhat mi šetřit energii,“ říká o svých pomocnících v dresu Soudal Quick-Step. Belgický celek k Evenepoelovi nominoval Mattiu Cattanea, Yvese Lampaerta, Gianniho Moscona, Caspera Pedersena, Ilana Van Wildera a Louise Vervaekeho.

Evenepoelův očekávaný konkurent Primož Roglič má s Paříž-Nice spoustu zkušeností, před dvěma lety zvítězil a v roce 2021 ho o téměř jisté vítězství přípravě pád v závěrečné etapě. Naopak nemá žádné zkušenosti se svými týmovými kolegy, protože v dresu Bora-Hansgrohe závodí poprvé. A také mu oproti Evenepoelovi chybí závodní kilometry v nohách, na Paříž-Nice teprve začíná sezónu. 

Evenepoel a Roglič se na stejných závodech setkávají poměrně často. Roglič loni Evenepoela porazil na Okolo Katalánska, Giro d'Italia a Vueltě, oplatil mu tak porážku z předchozí Vuelty. Slovinec se před Paříž-Nice připravoval ve vysoké nadmořské výšce, ale cílem nebyla forma pro jarní etapák, celá jeho sezóna se totiž točí jen kolem Tour de France. takže není úplně jasné, jak na tom bude. 

GGxqaqtWIAA4556.jpeg

Na druhou stranu se Roglič vlastně drží svého osvědčeného tréninku, sezónu začíná později než většina pelotonu v podstatě každý rok a okamžitě vítězí, nejspíš bude patřit k nejlepším i letos. „Když Primož přijede na závod, chce být konkurenceschopný. Výškovým tréninkem si to může zajistit, ale musí myslet i na regeneraci. Mohli jsme s ním vyhrát už ve Valencii nebo na Mallorce, ale o to nám nejde. 
Chceme vyhrát Tour. Takže nás také nezajímá, když se poprvé potkáme s Remcem Evenepoelem, Tadejem Pogačarem a Jonasem Vingegaardem,“ vysvětluje Rolf Aldag, sportovní ředitel Bory. 

Rogličovi budou na Paříž-Nice pomáhat Aleksandr Vlasov, Nico Denz, Marco Haller, Bob Jungels, Matteo Sobrero a Danny van Poppel. Někteří z nich se určitě objeví i v sestavě na Tour.

Vzhledem k účasti Rogliče se Evenepoel nechce pasovat do role největšího favorita: „Jak jsem řekl, dobré umístění v celkovém pořadí by bylo hezké, takže druhé nebo dokonce třetí místo by se stále počítalo jako úspěch a hodně by mě to povzbudilo. Závod mi dá pár odpovědí, ale zároveň bude příliš brzy na to, abychom dělali nějaké velké závěry. Ty by měly přijít až po Critérium du Dauphiné. Teď je ale teprve březen, takže se soustředím jen na Paříž-Nice a doufám, že zajedeme dobrý závod.“

loading...

Pořadatelé opět připravili osm etap. Jezdci na celkové pořadí musí být připraveni už v neděli, první etapa do Les Mureaux je totiž klasikářská v kopcích. Druhá etapa do Montargis bude pro sprintery, další šanci by měli dostat v páté etapě s cílem Sisteronu, ale jinak uvidíme hlavně vrchaře.  

Čtvrtá etapa s cílem na Mont Brouilly je nesmírně náročná, stejně tak sedmá s dojezdem na vrcholu stoupání Auron. A vždy hodně selektivní je i závěrečná etapa v okolí Nice. Zásadní bude také třetí etapa, dnes už poměrně vzácná časovka družstev na 26,9 km v Auxerre. 

„Trasa je pěkná a náročná a na papíře by měla vyhovovat mnoha jezdcům, takže je těžké říct, jak se bude vyvíjet,“ předpokládá Evenepoel. „Jsem zvědavý na týmovou časovku, která má obtížnou první část s několika kopci. Navíc platí pravidlo, které říká, že se bude počítat čas jezdce, který první přejede cílovou čáru, a to vše ještě zpestří. Co se týče víkendu a stoupání v okolí Nice, nevím, co očekávat. Nejspíš to bude těžký víkend, ale to je vše, co mohu říct, protože ta stoupání neznám a těším se, že je objevím.“