Roglič si v příští sezóně pojede naplno pro celkové vítězství na Giro d'Italia, zatímco Jonas Vingegaard pojede Tour de France. Roglič dostává na podporu Wilca Keldermana a Tobiase Fosse, Vingegaard může počítat s muži jako Sepp Kuss, Steven Kruijswijk a také Wout van Aert a Dylan van Baarle.

Giro končí blízko Slovinska, po loňském roce jsme měli své představy, protože jsme na Giru v roce 2022 nemohli jet o celkovou klasifikaci, vycházeli jsme z analýz a nakonec jsme se s Primožem shodli, že Giro je pro rok 2023 nejlepší volba,“ uvedl Zeeman.

Primož Roglič, vítěz Paris-Nice 2022

Přítomnost Keldermana a Fosse by podle Zeemana neměla být vnímána jako jakýsi plán B, pokud by Roglič nebyl ve formě. „Pokud chcete vyhrát Grand Tour, musíte začít s velmi silným týmem. Potřebujeme takové kluky, abychom si jeli pro celkové vítězství. A my jsme přesvědčeni, že Wilco opravdu může stačit těm nejlepším a být podporou Primože v nejtěžších stoupáních.“

„Samozřejmě existují scénáře, že se stane něco nepředvídatelného a vy musíte změnit strategii, ale to je  součást naší práce. Nicméně Wilco a Tobias jsou tu pro Primože a chtějí s ním získat růžový dres,“ dodal 44letý Nizozemec.  

Pro Zeemana, který má společně s celým vedením Jumbo-Visma pro rok 2023 docela dost na výběr, je to luxusní problém. „Máme ten luxus, že máme tak kvalitní sestavu pro rok 2023, že můžeme postavit dva silné týmy, s Primožem na Giru a s Jonasem na Tour,“ říká Zeeman.

Myslím, že naprostá většina skupiny směřuje k těmto cílům sebevědomě, ale co je důležitější, všichni si uvědomují, že konkurence je tvrdá a že mohou jeden od druhého těžit. Někdo jako Wilco také vidí, že se zlepšuje a má své ambice. Musel jsem hodně diskutovat, aby si vše sedlo a my jsme se shodli, ale to je součást normálního procesu,“ dodal Zeeman.

Primož Roglič (vlevo), vítěz Critérium du Dauphiné 2022, v cíli závěrečné etapy s Jonasem Vingegaardem, 2. v konečné klasifikaci

Skutečnost, že Roglič na Giro d'Italia, stejně jako na Vueltě v roce 2022, znovu narazí na Remca Evenepoela, je pro Jumbo-Visma o to větší motivací. „Na Giru je neuvěřitelně těžká trať se vším všudy: časovky, výbušné závěry, dlouhá stoupání ve vysoké nadmořské výšce, neuvěřitelně náročný třetí týden. Je na nás, abychom dostali Primože zpět na úroveň Remca v časovce, protože aktuálně je Evenepoel o krok před námi. A pak přijde ten poslední týden, pro který potřebujete velmi specifické vlastnosti,“ připomněl Zeeman porážku Rogliče od Evenepoela v 30km časovce na Vueltě 2022 o téměř 50 sekund.

V roce 2021 se stal Roglič olympijským vítězem v časovce. Takže to není tak dávno. Podaří se mu tedy v budoucnu ještě někdy vyhrát Tour? „Myslím, že ano. Zotavování po operaci ramene a trénink jdou velmi dobře. V posledních dvou týdnech už Primož dokázal na soustředění odpracovat spoustu hodin. Je napřed oproti plánu, který jsme si stanovili, a dělá rychlý pokrok. Teď je to především a jednoznačně o tréninku. V únoru se k nám připojí na týmovém soustředění a pak máme v plánu, že na konci března může odstartovat závodní sezónu v Katalánsku,“ nastínil Zeeman plán naskočení Rogliče do závodů, což by tedy mělo být v poslední dekádě března.

Volba pro Giro není proti Tour,“ zdůraznil nakonec Zeeman. „Rozhodli jsme se pro Vingegaarda coby lídra Tour de France v roce 2023, ale jsme stále přesvědčeni, že Roglič může jednoho dne přivézt žlutý dres až do Paříže. Primož si je velmi jistý, že ve svém věku stále může porazit Evenepoela i Pogačara, a my tohle přesvědčení sdílíme."