Měl to být jeden z nejklidnějších dnů letošního ročníku Vuelty. Rovinatá etapa na 200,8 km byla rezervována sprinterům, takže do dlouhého úniku vyrazili jen dva cyklisté - Ander Okamika (Burgos-BH) a José Herrada (Cofidis). Odjeli už na prvním kilometru a rychle získali náskok, zatímco v pelotonu panoval klid. Ale jen do prvního většího pádu, do kterého se zapletl také Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Britský cyklista se nechal dlouho ošetřovat a rozhodně neměl ideální den, ale etapu dokončil v čase vítěze. 

Dvojice v úniku byla dostižena už 67 km před cílem, ale Okamika ještě nechtěl jet s ostatními a zase získal drobný náskok, který udržel až do mety 40 km před cílem. Další důležitým místem byla rychlostní prémie 33 km před cílem, pro maximum bodů si dojel lídr bodovací soutěže Kaden Groves (ALpecin-Deceuninck), třetí byl Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), který získal 2 sekundy bonifikace.

Závod se za prémií skoro zastavil. V protivětru a bez uprchlíků před hlavním polem neměli cyklisté důvod jet rychle. Závodit o pozice se začalo až později a 10 km před cílem to vedlo k pádu, ve kterém se zdržel Sepp Kuss (Jumbo-Visma). Američan se rychle vrátil dopředu a mohl sledovat dallší hromadný pád 5 km před cílem, který způsobil Robbe Ghys z Alpecin-Deceuninck, který si lízl svým předním kolem o zadní Kadena Grovese a pokácel spoustu soupeřů. Zde se zranil Thymen Arensman, Nizozemec musel být naložen do sanitky a odvezen do nemocnice. 

Na čele pracoval tým Alpecin-Deceuninck, ale ještě daleko před cílem došli Grovesovi domestici. To vedlo k extrémně chaotickému spurtu, kde neměl žádný tým převahu. Groves musel v poslední zatáčce zpomalit a na levé straně silnice začal brzo spurtovat zkušený Geoffrey Soupe. Venezuelský mistr Orlius Aular (Caja Ruiral-Seguros RGA) si udělal místo a rychle se k Soupemu přibližoval, ale na pásku to nestihl a skončil druhý. Třetí dojel Edward Theuns (Lidl-Trek), čtvrtý Sebastian Molano (UAE Emirates) a pátý zklamaný Groves.

Pro Soupeho je to první vítězství na Grand Tours, také první vítězství ve WorldTour a dokonce i první vítězství v Evropě, protože tři předchozí profesionální triumfy získal na La Tropicale Amissa Bongo v Gabonu. Nevěřil jsem, že je to možné, vysvětlil Soupe proč za cílem nezvedl ruce nad hlavu. Ve finále to bylo hodně nervózní. Hodně se to přesýpalo a velkou roli hrál vítr. Ale že já vyhraju etapu na Grand Tours je zvláštní.

Soupe byl na Vueltu nominován až po zranění Alexise Vuillermoze a nakonec je z toho největší úspěch týmu TotalEnergies v sezóně. Na začátku Vuelty jsem měl virózu. Takže jsem vůbec nečekal, že bych tady mohl vyhrát," pokračuje cyklista, jehož úkolem bylo rozjíždět spurty pro Driese Van Gestela. "Rozjíždět sprinty je samo o sobě umění, ale vyhrát etapu je  úžasné. V podstatě jsem to rozjížděl pro Van Gestela, ale ten za mnou nebyl. Po poslední zatáčce jsem vedl a překvapilo mě, že za mnou nikdo nejel. Je to neuvěřitelné.