Na letošní sezónu určitě nebude vzpomínat v nejlepším. Wout van Aert je od prvních jarních závodů jedním z nejlepších na skoro všech významných akcích, ale vítězství má zatím jenom dvě - na E3 Classic a v belgickém šampionátu v časovce. Letos přitom plánoval vyhrát dlážděný monument, nejlépe dva a k tomu i duhový trikot. Jak to dopadlo?

Sérii těsných proher zahájil už v zimě. V cyklokrosu se mu na konci loňského roku a na začátku letošního dlouho dařilo lépe než Van der Poelovi, jenže na světovém šampionátu v Hoogerheide s ním prohrál ve spurtu. Nizozemec si připsal pátý elitní titul, zatímco Van Aert zůstal na třech. Van der Poel svou převahu přenesl i na silnice. V monumentu Milán-Sanremo byl jednoznačně nejlepší a Van Aert se musel spokojit s třetím místem. Ale stále před ním byly všechny dlážděné klasiky a po vítězství na E3, kde ve spurtu porazil nejen Van der Poela, ale také Tadeje Pogačara, se zdálo, že by to letos už konečně mohlo vyjít.

Na Gent-Wevelgem přenechal vítězství týmovému kolegovi Christophu Laportemu a možná tím přišel o největší vítězství v sezóně. Na Kolem Flander totiž medokázal konkurovat zdrcující síle Pogačara a skončil čtvrtý za Van der Poelem a Madsem Pedersenem. A pak přišlo Roubaix. Van Aert byl silný, dokázal zaútočit, ale v tom nejdůležitějším okamžiku prorazil plášť a uvolnil Van der Poelovi cestu. Bylo z toho třetí místo a obrovské zklamání. Potřetí v sezóně podlehl svému největšímu rivalovi v přímém souboji o vítězství. 

Že letos nemá ani trochu štěstí se ukázalo také na Okolo Švýcarska a Tour de France, kde nevyhrál ani jednu etapu. Stále se však mohl upnout ke světovému šampionátu v Glasgow. Připravil se skvěle, na klasikářském okruhu se mu dařilo, jenže opět byl někdo lepší a není překvapivé, že tím někým byl právě Van der Poel. Tentokrát to nebyl těsný souboj, Van der Poel byl suverénně nejlepší. Van Aert si nic nevyčítal, ale další stříbro přebíral s kamenným výrazem ve tváři. Není se co divit, při pohledu na následující statistiku.

Od roku 2020 skončil Van Aert druhý na všech těchto závodech:

Mistrovství světa v časovce 2020 (vyhrál Filippo Ganna)

Mistrovství světa v závodě s hromadným startem 2020 (Julian Alaphilippe)

Kolem Flander 2020 (Van der Poel)

Mistrovství světa v cyklokrosu 2021 (Van der Poel)

Olympijský závod s hromadným startem 2021 (Richard Carapaz)

Mistrovství světa v časovce 2021 (Ganna)

Paříž-Roubaix 2022 (Dylan van Baarle)

Mistrovství světa v cyklokrosu 2023 (Van der Poel)

Mistrovství světa v závodě s hromadným startem (Van der Poel) 


Každý rok patří k nejlepším, ale v počtu velkých vítězství (Grand Tours, monumenty, OH a MS) mu soupeři unikají. Van der Poel má na silnici už pět velkých triumfů (2x Flandry, MS, Roubaix, Sanremo), Pogačar má šest (2x Tour, 2x Lombardie, Lutych, Flandry), ale úspěšnější jsou i Alaphilippe se třemi (2x MS, Sanremo) a další. Van Aert má zatím jen Milán-Sanremo  2020. 

Letošní sezóna pro něj ještě nekončí, ale další velké vítězství pravděpodobně nezíská, v kalendáři je z největších závodů už jen Vuelta a Okolo Lombardie. Ovšem jeden velký cíl ho čeká už v pátek. Postaví se na start individuální časovky a pokusí se získat svůj první titul. Soupeři mu budou především Ganna, Remco Evenepoel a Stefan Küng. A překvapit může i někdo další.