Třetí etapa se dvěma výjezdy na Dlouhé stráně a cílovým dojezdem na Červenohorském sedle byla považována za nejtěžší a časové rozdíly v cíli byly mnohem větší než v předcházející etapě. Nejdříve se však dal dohromady dlouhý pětičlenný únik ve složení: Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Michael Boroš (Elkov Kasper), Tomáš Kalojíros (RK Group-Pierre Baguette-Benzinol), Michael Kukrle (Felbermayr-Simplon Wels) a Daniel Turek (ATT Investments). Tato pětice si vytvořila náskok více než sedmi minut před pelotonem.

Převážně česká skupina spolupracovala dobře, ale týmy Bora-Hansgrohe a EOLO-Kometa jejich náskok snížily už před prvním stoupáním na Dlouhé stráně a na vrcholu těžkého výjezdu se tento náskok snížil na dvě a půl minuty, a to hlavně díky práci týmu Jumbo-Visma. Nizozemský tým měl pět ze šesti jezdců ve skupině favoritů, která měla pouze 19 jezdců.

 

Jezdci Jumbo-Visma měli skvělou příležitost k velkému útoku na etapu a žlutý dres. Ve druhém výjezdu na Dlouhé stráně za to vzal Johannes Staune-Mittet. Norský jezdec, nedávný vítěz třiadvacítkového Giro d'Italia, kde vyhrál také slavný dojezd na Stelvio, zaostával v průběžném pořadí o 35 vteřin za vedoucím Florianem Lipowitzem z Bory. Musel tedy zaútočit už brzo, cílový výjezd na Červenohorské sedlo totiž není dostatečně selektivní. 

Lipowitz nedokázal kkamžitě zareagovat a pomalu na Nora ztrácel. Staune-Mittet byl dokonce na chvíli virtuálně vedoucím závodníkem Czech Tour a pronásledoval posledního uprchlíka, Itala Zoccarata. Staune-Mittet ho dojel a předjel až na Červenohorském sedle a jel si pro etapové vítězství. Zároveň však přišel ve sjezdu z Dlouhých strání a v cílovém stoupání o většinu náskoku, za jeho zády spolupracoval s Lipowitzem zkušený Rein Taaramae (Intermarché-Circus-Wanty). 

Stauneho-Mitteta nedojeli úplně, závodník Jumba vyhrál, ale pouze o 2 sekundy před Lipowitzem a o 10 sekund před Taaramaem. Odvážný Zoccarato si dojel aspoň pro čtvrté místo s odstupem 44 sekund. Další závodníci už měli mnohem větší ztráty.

„Jsem opravdu hodně unavený, v druhém stoupání jsme hodně zrychlili a získali nějaký náskok, na konci už jsme bojovali spolu s Florianem, byl obrovský silný," uznává Staune-Mittet „I když jsem do toho dal maximum, nedokázal jsem mu ujet víc. Byl to na konci už hlavně mentální souboj. Sice jsem nezískal žlutý dres, ale první profesionální vítězství se počítá. Už jen jeden den, není čas něco vymýšlet, chci vyhrát,“ prohlásil druhý muž pořadí se ztrátou 29 sekund. 

Otruba stoupá celkovým pořadím

V nejbližší skupině pronásledovatelů dokončil také nejlepší Čech Jakub Otruba z ATT Investments. „Etapa probíhala docela v klidu, únik ujel ještě před první prémií a měli jsme tam Dana Turka, takže jsme byli spokojení a potom už se jelo tempo až pod první Dlouhé stráně,“ popisuje svůj den v sedle sám Otruba. „Tam Jumbo rozjelo hodně vysoký tempo, jeli celý kopec a prakticky až do cíle. V prvním stoupání jsem se s nimi ještě udržel, ale v druhém už mě urvali, tak jsem si jel svoje tempo, o kterém jsem věděl, že ho dokážu vydržet.“

Dokázal se udržet mezi nejlepšími až do posledních kilometrů. „Pod Červenohorským sedlem jsem byl ve skupině asi osmi lidí, kde jsme točili a občas přišel nějaký nástup a vlastně jsme spolu dojeli až do cíle.“ 

Na osmém místě ztratil 1:45, ale v celkovém pořadí si polepšil, po součtu prvních třech etap se dostal už na vynikající pátou příčku s odstupem 2:24 na Lipowitze. Navíc na třetího Belgičana Kamiela Bonneaua (Sport Vlaanderen-Baloise) ztrácí pouze 2 sekundy. „Chybí je několik sekund na pódium, zítra je taky extrémně těžká etapa, kde se toho určitě dá hodně získat i ztratit. Takže pódium je velký cíl, ale už tak jsme spokojení s tím, jak tady jezdím.“