Švýcarský mistr a největší favorit Stefan Küng (Groupama - FDJ) vyhrál časovku v Bardejově a je novým lídrem celkového pořadí, ačkoliv žlutý dres nejdříve oblékl Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step). Tým Groupama - FDJ však uspěl s protestem k první etapě. V ochranném pásmu došlo k pádu, který rozdělil peloton a rozhodcovský sbor připsal většině pelotonu časový odstup. Po protestu sloučili rozhodčí všech 123 závodníků do stejného času a tím pádem po prvním dni rozhodla časovka:

a bonifikační vteřiny.


A právě bonifikační vteřiny budou v následujících třech etapách tím nejdůležitějším, o co se asi bude bojovat ve vztahu k celkové klasifikaci. V každé etapě leží na prémiích a v cíli teoretických 19 vteřin pro jednotlivce. Tři rychlostní prémie v etapě se odměňují 3-2-1 vteřina, cíl je bonifikován 10-6-4 vteřiny. A to je slušná porce v těsném vteřinovém souboji.

Předávám ti žlutý trikot, ale vlastně ti nepatří

Změní souboje o vítězství etapové scénáře?

Dal by se předpokládat jasný scénář profesionálních závodů: odjetá skupina, která posbírá vrchařské a rychlostní prémie, bude před cílem dostižena a sprinterské týmy vyšlou do souboje o etapové vítězství své lídry.

Nebo nenechají uprchlíky sbírat vzácné vteřiny? Nebo se ve větrném počasí, které panovalo první den na Slovensku rozjedou terezíny? Souboj v kopcích se nedá předpokládat, žádné podstatné na trase nejsou. Vede švýcarský závodník Stefan Küng, ale v první desítce jsou hned čtyři jezdci týmu Deceuninck - Quick Step a třeba desátý Elia Viviani, dobrý sprinter, ztrácí jen 22 vteřin. Co udělá belgický tým? A pouze 23 vteřiny ztrácí Küngův týmový kolega Arnaud Démare, další vynikající sprinter. Zapojí se i on do souboje o celkové pořadí?

O šanci na celkové vítězství už přišel vítěz úvodní etapy Alexander Kristoff (UAE Emirates). Norský klasikář jel dobrý chronometr, ale v jedné zatáčce mu podklouzlo kolo a ztratil příliš času. 

Opravené výsledky první etapy:

Výbornou časovku opět zajel Honza Bárta.