Stošek měl původně jet už minulou neděli mistrovství světa v Belgii, jenže po náročných dvou týdnech v Americe se omluvil. „Měl jsem toho opravdu dost. Po mistrovství světa jsem se zvládl ještě zmobilizovat na světový pohár v Lake Placid, kde jsem dojel druhý,“ vysvětluje. Domů přes oceán se vrátil v úterý a v neděli měl jet na rovině proti Van der Poelovi… „Vyhodnotil jsem to tak, že i vzhledem k trati bude lepší vydat se na Evropu. A výsledek ukázal, že to bylo správné rozhodnutí,“ doplnil 30letý campeone.  

A9202377.JPG

Na náhorní plošině v benátském Asiagu, kde se už konala i lyžařská Tour de Ski, se jely přece jen kopcovitější tři okruhy s převýšením vždy 800 metrů, celkem 153 km. „Snažil jsem se držet vepředu. Brzy po startu jsme s Baumem neplánovaně zůstali po sjezdu sami dva. Jeli jsme tempo, ale pak nás dojeli. Druhé kolo jsem se spíš schovával a orážel. Zaútočil jsem na posledním okruhu, kdy první část vedla do kopce. Tam jsem musel využít své síly ve stoupání,“ popisoval průběh. 

Dvacet kilometrů si budoval osamoceně náskok, získal na vrcholu tři minuty. „Těžký sjezd, kde to hrozilo defekty, jsem už mohl jet rozumně. Sice to byl risk ujet takhle dlouho, ale cítil jsem se silný,“ hodnotil spokojeně svůj výkon.

Druhý dojel Toby Perry, britský specialista z týmu Ridley, třetí belgický silničář Jenno Berckmoes (Lotto Dstny), spíše klasikář, který jel letos i Okolo Slovenska. Ze zvučných jmen byli na startu ještě Gianni Vermeersch, Greg Van Avermaet, Simon Pellaud nebo Paul Voss. Oproti světové Lovani však slabší konkurence.

ae366135-6fe1-5297-a3e3-cfa165124a9f.jpg

S Petrem Vakočem se bavil Stošek večer před startem a pokud by nastala šance, jistě by si vypomohli. Ale vítěze celé letošní UCI Gravel Series oslabila nemoc v týdnu a ve druhém okruhu odstoupil. Hůř dopadl známý místní jezdec Silvano Janes v kategorii age-group 65-69, který na trati zemřel na infarkt. „Viděli jsme tělo pod plachtou, projížděli jsme dvakrát okolo,“ říká Stošek. Pořadatelé pak nechali dojet jenom elitu, účastníky věkových kategoriích z trati odvolali. 

„Řadím tenhle výsledek hodně vysoko, je to můj první mezinárodní titul, i když to není moje disciplína,“ dodává Stošek, který má „zatím“ stříbro a bronz ze světového maratonu a bronz z Evropy, loni byli také s Němcem Seewaldem pátý na Cape Epic. „Jeho hodnota s rozvojem gravelu ještě určitě poroste časem. Jsem rád, že jsem dokázal, že bikoví maratonci jsme na tom dobře v porovnání s ostatními. A i když gravel pro nás přináší trochu konkurenci, na druhou stranu jsem si potvrdil, že ho můžu jezdit a případně obě věci kombinovat.“ Teď už se těší na dovolenou a v březnu ho čeká opět etapový Cape Epic v Jižní Africe. 

A9_05249.JPG

Mezi ženami vyhrála také bikerka, Sina Frei ze Švýcarska (tým Specialized), mj. stříbrná z nedávného mistrovství světa v maratonu ve Snowshoe i cross-country na olympiádě v Tokiu 2021. Druhá dojela Silvia Persico z Itálie (a silniční tým UAE), která před týdnem gravelový svět nedokončila a také jezdí cyklokrosy, před dvěma lety měla světový bronz. Třetí byla její krajanka Alice Maria Arzuffi z týmu Ceratizit/WNT, před týdnem 23. na gravelovém světě, a ještě týden před tím 50. na silnici v Curychu. Obhájkyně titulu Lorena Wiebes z Nizozemska po bronzu minulý víkend na světovém šampionátu v Lovani nejela.