Giro d´Italia startuje zítra, tj. 6. května a skončí 28. května. V tomto období proběhne dalších 70 jednorázových nebo etapových závodů mužů, žen, kategorie U23 a juniorů. A to téměř na všech kontinentech a ve všech kategoriích vyjma kategorie UWT, která je v tomto termínu vyhrazena pouze Giru.

Do druhé nejvýznamnější kategorie ProTours mužů je zařazeno šest z nich.

6. května je na programu 33. ročník francouzské Grand Prix du Morbihan, závodu dlouhého 189 km a určeného především klasikářům, kam se letos chystá šest World týmů, všechny čtyři francouzské a Intermarché a DSM, a s nimi 11 Pro Teams. Loni tu ve spurtu 18členné skupiny triumfoval Julien Simon (TotalEnergies) před Alexanderem Kristoffem (Intermarché) a Jakem Stewartem (FDJ). Z Čechů by měl startovat Pavel Bittner (DSM).

Tro-Bro Léon 2022

O den později, tedy v neděli 7. května, na Morbihan naváže ve Francii Tro-Bro Léon. Složení startovní listiny je velmi podobné sobotnímu závodu včetně startu Pavla Bittnera. Jde o 40. ročník 204 km dlouhého závodu, pro nějž jsou charakteristické úseky po nezpevněných polních cestách. Celkem jich bude 27 o souhrnné délce kolem 30 km. Loni přijela jako první do cíle trojice, z níž byl nejúspěšnější Hugo Hofstetter (Arkéa) před Lucou Mozzatem (B&B) a týmovým kolegou Connorem Swiftem.

10. května startuje 5etapový 44. ročník závodu, který by mohl české fanoušky zajímat mimořádně. Především kvůli účasti značného množství českých cyklistů. Na Tour de Hongrie se totiž chystá v týmu Trek-Segafredo Mathias Vacek, v Caja Rural Daniel Babor a Tomáš Bárta, v Novo Nordisk Matyáš Kopecký a kompletní tým ATT Investments. Ve startovní listině figuruje 9 World týmů, 9 Pro týmů, 3 Conti týmy a maďarský reprezentační výběr. Mezi třemi kontinentálními dostává příležitost český ATT Investments, jehož jedničkou pro tento závod bude domácí závodník Márton Dina. Loni tu uspěl Eddie Dunbar (Ineos) před Óscarem Rodríguezem (Movistar) a Samuele Battistelou (Astana) – viz titulní snímek.

Remco Evenepoel vyhrál vloni v Norsku tři ze šesti etap

Na Okolo Maďarska naváže od 16. května francouzský etapák 4 Jours de Dunkerque. Jde o již 67. ročník 6etapového závodu, na němž loni zaznamenal 80. a zároveň poslední vítězství své přebohaté kariéry Philipe Gilbert. Další místa na stupních vítězů obsadili Oliver Naesen (AG2R) a Jake Stewart (FDJ). Přivítat by měl letos 7 World týmů.

25. května je datum startu dalšího francouzského etapového závodu, tentokrát 4etapového Boucles de la Mayenne. Chystá se sem 6 World týmů a 11 Pro týmů. Loni tu triumfoval Benjamin Thomas (Cofidis) před Benoitem Cosnefroyem (AG2R) a Alexem Aranburu (Movistar).

Posledním květnovým závodem z kategorie ProTours je 12. ročník Tour of Norway. Odstartuje 26. května a bude obsahovat prolog a tři etapy. Přihlášeno je 8 World týmů. Loni tu s velkým náskokem zvítězil Remco Evenepoel (Quick-Step) před Jay Vinem (Alpecin) a Lukem Plappem (Ineos).