Dnes se jelo ze Sinje do Primoštenu a na trase dlouhé 157 km čekalo 1470 výškových metrů. Tedy nic moc. Zádrhel spočíval v závěrečných 14 km. Nejprve vrchařská prémie 2. kategorie (3,4 km, 5,6%) a po sjezdu cílový výjezd ohodnocený jako vrchařská prémie 3. kategorie. Délka 1,6 km, prvních 600 metrů maximálně do 4%. A pak strmě vzhůru. Předposlední dvoustovka 12%. Do cíle pak 5,8%. 

Do etapy vstupoval Jonathan Milan z Bahrain Victorious coby majitel dresů pro nejlepšího jezdce, mladíka i bodovací soutěže. Jeho celek vévodil soutěži týmů. Jedině vrchařský dres patřil někomu jinému. Díky vítězství na včerejší vrchařské dvojce získal 6 bodů a zelený dres Tobiasz Pawlak z HRE Mazowsze.

Tentokrát ujela sedmička Tarozzi (Bardiani), Christian (EOLO), Finkšt (Adria), Pawlak (Mazowsze), Potočki (Ljubljana), Karič (Meridiana) a Reutimann (Vorarlberg). Dojeti byli pár kilometrů před nájezdem na první vrchařskou prémii. Okamžitě se rozhořel urputný boj o pozice, jelikož do kopce se odbočovalo ze širší pobřežní komunikace na užší venkovskou silničku. 

Jakmile se situace stabilizovala, nastalo uklidnění. Na čelo si vlezl mladíček Miholjevič a udával tempo pro tým Bahrainu, speciálně pro Milana, kterého měl za zadním kolem. Tempo bylo až natolik stabilní, že Wirtgen (Bingoal) a po něm Guerin (Vorarlberg) s Kepplingerem (Hrinkow) to pochopili jako příležitost a poodjeli dopředu. Aby neodjeli moc, přijel Miholjevičovi na pomoc Pernsteiner. Uprchlíci sice stihli vrchařskou prémii, kterou si přivlastnil Francouz Guerin, ale bezprostředně poté byli pohlceni stále velmi početnou hlavní skupinou.

Ale klid zbraní to neznamenalo. Ze sjezdu se jelo jako k ohni, protože šlo opět o pozice, tentokrát do cílového výjezdu. Caruso se staral o Milana, vedle sebe měli Mohoriče. Jumbo zase vzorně vyváželo dopředu Vingegaarda, DSM pracovalo pro Onleye a EOLO pro Albaneseho.

Obdivuhodný výkon předvedl v prudkém stoupání po hodně nekvalitním povrchu Milan, který dokonce 500 metrů před cílem v prudké pasáži sám útočil. Nakonec v cíli byli čtyři závodníci lepší, ale červený trikot mu o jedinou vteřinu zůstal. Vingegaard se posunul na druhou příčku.

Celá první dvanáctka se překopala a jasněji se vyrýsovali favorité celkového pořadí. Bahrain má v první desítce kromě MIlana ještě na 4. místě Mohoriče a na 9. Buitraga. Rozdíl mezi prvním a devátým činí před zítřejší etapou 20 sekund.

Čtvrtá etapa je profilově klasikářská, v závěru bude nutno přejet tři průměrně náročná stoupání, ale pokud Milan udrží tuhle formu, měl by přežít i zítřek. To rozhodující totiž přijde v sobotu, kdy tři tisíce výškových metrů nejspíš rozhodnou o celkovém vítězi.