Převaha týmu Jumbo - Visma byla zdrcující. Nizozemský celek si v závodě dělal co chtěl. První významný útok si Wout van Aert a jeho týmoví kolegové naplánovali na helling Taaienberg 80 kilometrů před cílem a vytvořili malou skupinu favoritů. Útok vedl Van Aert a už zde bylo zřejmé, že je ve skvělé formě.

S Van Aertem se udrželi týmoví kolegové Christophe Laporte a Tiesj Benoot a dále Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl), Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) a Stefan Küng (Groupama - FDJ). Brzo dojeli jezdce z dlouhého úniku, ale po dalším útoku Tiesje Benoota jich vpředu moc nezbylo.

V úniku zcela chyběli jezdci INEOS Grenadiers a museli proto nějak zareagovat. Tým se složil na čele pelotonu a snížil odstup na několik sekund. 60 kilometrů před cílem, ve stoupání Eikenberg zaútočili lídři INEOSu Narvaez a Van Baarle a dojeli si dopředu. Vrátit se do hry se podařilo i jezdcům Quick-Stepu Sénéchalovi a Ballerinimu a dalším jezdcům. Celkem se skupina na čele rozšířila na 16 jmen. 

Rozhodl Paterberg

Přesto si převahu udržel tým Jumbo - Visma. Rozhodující okamžik přišel na slavném Paterbergu. Pořadatelé zde nezahradili odvodňovací kanálek na levé straně cesty a Van Aert v něm nastoupil. Udržel se ho s vypětím všech sil pouze Laporte. Biniam Girmay (Intermarché - Wanty Gobert) na třetí pozici odpojil zbytek skupiny. Zaváhal Asgreen, který byl nejvážnějším soupeřem jezdců Jumbo - Visma, ale před Paterbergem se nestihl zařadit na čelo skupiny a také kvůli tomu vypadl z boje o vítězství. 

Na vrcholu 400 metrů dlouhého výjezdu bylo v podstatě rozhodnuto. Van Aert a Laporte pokračovali ve stabilním tempu, zatímco za nimi se vytvořila nesourodá skupina osmi jezdců ve složení: Asgreen, Benoot, Girmay, Mohorič, Küng, Valentin Madouas (Groupama - FDJ), Narvaez a Van Baarle. A ti boj o vítězství vzdali. Bylo jasné, že jejich spolupráce nebude tak dokonalá jako v případě vedoucí dvojice. 

Odstup rychle narostl nad 2 minuty a Van Aert s Laportem projeli cílem s rukama kolem ramen. Vítězství získal zaslouženě nejsilnější Van Aert, druhý skončil Laporte. Ve skupině za nimi se taktizovalo v boji o třetí místo, na útok Stefana Künga v posledním kilometru nikdo nezareagoval a Švýcar doprovodil Van Aerta a Laporteho na stupně vítězů. Čtvrtý skončil Mohorič a pátý Girmay. 

"Nemám slov. Na začátku jsme ztratili Toshe Van der Sandeho, ale věděli jsme, kde musíme být vpředu, a v závodě jsme byli neustále o krok napřed. Odvedli jsme skvělou práci," řekl v cíli Van Aert. "Musím všem poděkovat za to, že nám s Christophem umožnili takto dojet. Chci také poděkovat Christopheovi, protože díky němu jsem vyhrál. Vyhrát tak velkou klasiku ve Flandrech pro mě hodně znamená."

Podle Van Aerta to nebylo snadné vítězství: "Trvalo dlouho, než se vytvořil únik. A když už k úniku došlo, byli v něm samí silní borci. Museli jsme tedy v pelotonu začít stahovat brzo, abychom jim nedali příliš velký náskok. Jako vždy na E3 to bylo stokilometrové finále a to si vybere svou daň. Někdy je to stejně těžké jako 250 kilometrů dlouhý monument."