Teď pominu pravidla UCI a rozdělování bodů a chci si rozebrat nedělní Plzeň jen z pohledu jednoho závodu.


Na prvním a druhém místě skončili bratři Saganové, třetí byl Josef Černý. Tak dopadl závod. Tituly získali Peter Sagan a Josef Černý.

Peter Sagan předvedl famózní závod, svým únikem bavil davy fanoušků podél trati, přišli si na své především fotografové, protože nebyl skryt v pelotonu a nevyhrál závod jen závěrečným spurtem. Peter v Plzni pěkně provětral dres mistra světa a nastavil jej fotoreportérům podél celého okruhu.

Ale jak to mohl dokázat?

Má to dva prozaické důvody, zaprvé je výborný cyklista a skvělý klasikář a umí jet výborné tempo. A tím druhým důvodem je taktika závodu, taktika dvou šampionátů. Slovenští závodníci mu nemohli konkurovat a české ve své podstatě nezajímal. Nikdo ze slovenské strany mu nechtěl a nemohl znepříjemnit nedělní den v Plzni.

A z naprosto pochopitelného důvodu (ne)chtěl z české strany nikdo "vyhrát závod". Elkov Author a  Zdeněk Štybar chtěli získat titul - mistrovský dres, proto měl Sagan cestu k vítězství v závodě snadnější.

Ale jaký jeho vykon vlastně byl?

Výborný, dovezl ho k šestému titulu slovenského mistra a dovezl ho k vítězství v závodě. Z pochopitelných důvodů to byl především ohromný výkon aerobní, a to je Peter především rychlík, sprinter, tedy skvělý cyklista s parametry anaerobními. Ale V Plzni ukázal i výbornou složku základní vytrvalosti, bez té by nešlo dotáhnout tak dlouhý únik do vítězného konce.

Davy fanoušků podél trati byly uchváceny, ale buďme upřímní, podobný výkon by ve své skvělé formě dokázal předvést i náš mistr Josef Černý, nebo druhý ze šampionátu Jan Bárta. Se Saganem prostě nikdo nezávodil. 

A Honza Bárta je ideálním příkladem na srovnání.

Pokud by mu taktika společných šampionátů v obráceném gardu dovolila stejnou taktitu, tak věřím, že by i on dokázal dojet do cíle závodu první. Nebo někdo jiný s podobnými vlastnostmi. Podstatná byla především taktika. 

Proč?

Bárta je výborný tempař s výborným aerobním základem. A přestože je naprosto vzdálen anaerobním schopnostem Petra Sagana. Prostě se s ním nemůže srovnávat ve spurtech, v nástupu, maximálním nasazení. Ale je schopný jet dlouhodobé tempo, které mu zaručí celkový výkon, celkový výsledek.

Sagan těžil z taktiky a tvrdého souboje týmu Elkov Author se Zdeňkem Štybarem. 

Sagan získal v okamžicích, kdy vzadu nikdo "nejel", ztrácel v okamžicích maximálního boje za ním. Ale především musel využít své dobré tempařské jízdy.

Byli jsme celý závod blízko jezdcům a v tomto případě i "odhalenému" Petrovi Saganovi a jel skvěle, v kopcích s rozvahou a získával především na rovinách. Na konci toho už i on měl plné zuby a v kopcích si prostě musel vyhovět a nehrnout se do nějakých maximálních výkonů.

Ničím z tohoto rozboru nechci shodit výkon a výsledek Petra Sagana, jen chci porozumět tomu, jak se vše odehrálo. 

Peter Sagan předvedl úžasnou podívanou a předvedl se divákům v Plzni v plné kráse. 

Foto Josef Vaishar/cycling.photography