My se z pochopitelných důvodů zajímáme především o silniční cyklistiku, o její fungování v České republice, o její rozvoj. A právě fungování/nefungování silniční komise jsem rozebral v článku Kdo vlastně řídí silniční cyklistiku Českého svazu cyklistiky? a byla to i reakce na článek o Českém silničním poháru.

Český pohár na silnici je hodně slaboučký, stejně tak jako činnost silniční komise a činnost předsedy Miroslava Pocheho.

Konference bude volební, to ovšem ve struktuře ČSC neznamená, že tam delegáti budou volit i představitele disciplín. Ty jsou jmenováni nejužším vedením ČSC - prezidiem a ani Miroslav Poche nebyl zvolen předsedou silniční komise, na začátku své činnosti na svazu byl jmenovaným. Struktura voleb, delegátů a zřizování komisí je tak "zeefektivněna", že dává jen malou šanci proniknout do struktur ČSC. Miroslav Poche byl dosazen v lednu 2013, článek o jeho ustavení je na našich stránkách ZDE, potom byl i zvolen konferencí do VV a tímto orgánem i do prezidia, kde je nakonec paradoxně opravdu viceprezidentem za sport.

Připomenu, že konferenci ČSC tvoří jen 56 delegátů + prezident. A to za hnutí jen 28 delegátů, každý kraj má jen dvě místa, dva hlasy. Dalších 28 delegátů jmenují sportovní komise, ale představitelé komisí nejsou voleni, ani hnutím, ani zástupci své disciplíny. Tedy polovinu svých volitelů si posílá na konferenci sám svaz, sami jeho představitelé.

Podle slov současného prezidenta Petra Marka se toto změní v nových stanovách (i o nich by se mělo hlasovat na konferenci). A představitele komisí disciplín si budou v budoucnu volit zástupci oddílů, TJ a klubů, kteří se k té své disciplíně přihlásí. Je to sice trochu nefér pro velké jednoty, které si budou moci zvolit jen jednu disciplínu a ztratí možnost ovlivňovat disciplíny další, ale je to alespoň nějaký krok, snad lepším směrem.


Moje články pochopitelně vyvolávají určité reakce, ale chci, aby konference byla opět důležitou akcí pro celou organizovanou cyklistiku. Proto se vracím i k určitému bilancování. A články vyvolaly několik příspěvků v diskuzích a přišlo mi několik e-mailů.

Jednou z připomínek, nebo návrhů bylo, abych sám šel do voleb. Přiznám se, že jsem to tentokrát opravdu zvažoval. Ale struktura fungování ČSC a také konference je dotažena do dokonalosti. Do konce listopadu, bych musel získat nominaci od kraje, nebo disciplíny. Asi je dost jasné, že od silniční komise bych nominaci na prezidenta, nebo člena Výkonného výboru ČSC nedostal. A ani v kraji, nebo třeba i krajích jsem neuspěl. Bylo mi to předpovězeno jedním z bývalých vysokých představitelů ČSC: "Nemáš šanci, nikdo nebude mít odvahu tě navrhnout do voleb, všichni budou mít strach, že nevyhraješ a staronové vedení se tomu kraji bude mstít." Je to bohužel pravdivé a smutné, do struktur Českého svazu cyklistiky se těžko proniká.

A tak je jedinou šancí, že postoje a názory současného prezidenta Petra Marka jsou od bývalého vedení rozdílné a že mu bude záležet na budování hnutí, na rozvoji organizované cyklistiky u nás a pozvednutí konkurenceschopnosti cyklistiky mezi dalšími sporty České republiky.

Foto Jaroslav Svoboda