Třiatřicetiletému španělskému cyklistovi z kontinentálního W52/FC Porto, dvojnásobnému vítězi Okolo Portugalska, Raúlovi Alarcónovi, UCI dočasně pozastavila činnost kvůli podezření z porušení dopingových pravidel.

Poté, co se objevily zprávy o údajných nesrovnalostech v jeho biologickém pasu, Alarcón důrazně odmítl jakékoli provinění proti dopingovým pravidlům. Kontaktoval španělskou antidopingovou agenturu a je připraven se bránit právní cestou. 21. října obdržel sdělení o pozastavení možnosti závodit písemnou formou a reagoval prohlášením, že má k dispozici přesvědčivé lékařské posudky, které vyvrací používání zakázaných látek.

UCI pod tlakem odhaleného skandálu Aderlass, do které byli namočeni i rakouští cyklisté Georg Preidler (29 let) a Stefan Denifl (32), nedávno oznámila, že je připravena prozkoumat nové cesty, jak čelit dopingu v profesionálním pelotonu.

Během mistrovství světa v Yorkshire vedení UCI rozhodlo, že „prozkoumají možnost“ spolupráce s Mezinárodní testovací antidopingovou agenturou (ITA), která v současné době dohlíží na antidopingové programy více než 40 organizací po celém světě, včetně mezinárodních federací řady olympijských sportů a řady dalších významných sportovních akcí.