Rovinatá a větrná časovka v nizozemském Emmenu vysokému a silnému Tarlingovi sedla. Bronzový medailista ze světového šampionátu byl nejrychlejší už na prvním mezičasu po deseti minutách závodu. Byl o více než 4 sekundy lepší než Van Aert a o 9 sekund rychlejší než Küng, tedy jeho dva nejvážnější soupeři. 

Rozdíly nebyly velké, ale už na druhém mezičasu bylo jasné, že Van Aert s Küngem opět jedou maximálně o stříbrné medaile, protože Tarling zde byl o 28 a 29 sekund lepší než oni dva. Do cíle zbývalo jen pár minut v protivětru, Tarlinga mohl o titul připravit jen pád, ale ten naopak postihl Künga. Zkušený Švýcar nedával na malou chvíli pozor, jel příliš blízko plůtkům v místě, kde se silnice zužovala a zcela nepřipraven šel k zemi. 

Spadl tvrdě na hlavu, dokázal se však zvednout a celý od krve, se zcela zničenou helmou, pokračoval do cíle. Samozřejmě ztratil spoustu času a skončil jedenáctý v celkovém pořadí.

Naopak dobrý den měl Küngův krajan Bissegger. Obhájce titulu začal zvolna, na první mezičasu byl až šestý s odstupem 25 sekund, na druhém mezičasu se posunul na čtvrté místo a v době průjezdu cílem byl jednoznačně nejrychlejší. Bissegger si na konec časovky schoval spoustu energie, rozhodně mnohem více než Van Aert, který byl na druhém mezičasu o 20 sekund lepší, ale v cíli pro hrál se Švýcarem o 22 setin sekundy. 

Za Van Aertem už se do cíle řítil Tarling a stanovil konečný nejlepší čas. Trať projel průměrnou rychlostí 56,762 km/h.  

Mathias Vacek skončil v druhé polovině výsledkové listiny, na 24. příčce ztratil 2:26.