Thibaut Pinot je největší domácí nadějí na celkové vítězství na Tour de France. Loni patřil k velkým favoritům, ale drobné zranění nohy ho donutilo vzdát a zcela psychicky zlomilo. Do sedla závodního kola se vrátil až letos, ale psychiky i fyzicky čerstvý a opět motivovaný zkusit vyhrát Tour. Po prodloužení smlouvy s týmem Groupama - FDJ také oznámil svůj letošní závodní program. 

Vše se točí kolem Tour de France a aby eliminoval riziko nákazy koronavirem a případnou karanténu na minimum, nebude před Tour cestovat za hranice. Začne na Route d´Occitanie (1. 8. - 4. 8.), pokračovat bude na Critérium du Dauphiné (12. 8. - 16. 8.) a pojede i domácí šampionát. Poté už je na programu Tour de France a po ní zatím jen Vuelta. Vynechá všechny jednorázovky a klasiky, včetně monumentu Kolem Lombardie (15. 8.), který před dvěma lety vyhrál.

Tour je nejdůležitějším cílem sezóny, ale bez šance není ani na Vueltě. Španělská Grand Tour se jede až v říjnu a listopadu a hrozí špatné počasí, ve kterém se Pinot cítí velmi dobře. Letošní Vuelta by pro něj mohla být velmi úspěšná. 

Démare na Giro, Küng na Tour 

Závodní plány na letošní rok oznámili i další jezdci týmu Groupama - FDJ. Sprinter Arnaud Démare letos opět vynechá Tour de France a objeví se na Giru, kde obhajuje etapové vítězství. Démare má mnohem mezinárodnější program než Pinot. Začne ve Španělsku na Kolem Burgosu (28 . 7. - 1. 8.), poté se přesune do Itálie na Milano - Torino (5. 8.), které je letos pro sprintery, bez cílového stoupání Superga a samozřejmě na Milán - Sanremo (8. 8.), kde v roce 2016 zvítězil. 

Následuje Kolem Valonska (16. 8. - 19. 8.), francouzský šampionát, Tour du Poitou-Charentes (27. 8. - 30. 8.), GP de Fourmies (13. 9.), Kolem Lucemburska (15. 9. - 19. 9.), Paříž - Chauny (27. 9.) a od 3. října Giro d´Italia. Démare vynechá Tour de France, kde je málo příležitostí pro sprintery a především se sestava Groupama - FDJ zaměří na celkové pořadí s Pinotem a pro spurtera není místo.  

Na Tour se ukážou jiní závodníci, například Valentin Madouas, talentovaný vrchař, kterého čeká debut na nejvýznamnější cyklistické akci. Dále také Stefan Küng. Švýcarský klasikář se na Tour bude připravovat na dlážděné jednorázovky. Ale závodní kalendář má bohatý i před Tour. Začne domácím šampionátem v časovce, objede Strade Bianche, Sanremo, Dauphiné a Tour. Poté odjede do Belgie na Gent - Wevelgem, postaví se na start Kolem Flander, Drieadaagse De Panne a sezónu zakončí na Paříž - Roubaix. 

Pinota bude stínovat mladý vrchař David Gaudu. Se svým zkušenějším týmovým kolegou objede Tour de France i Vueltu, ale závodit začne už na Kolem Burgosu, poté se přesune domů na Critérium du Dauphiné a na francouzský šampionát. Příležitost být hlavním lídrem tak letos nejspíš nedostane, všechny důležité závody pojede společně s Pinotem.