Ineos Greandiers se na letošním přestupovém trhu drží hodně zkrátka a oficiálně má smlouvu v britském celku pouze 16 cyklistů, nově mezi ně patří také Geraint Thomas. Pouze on a Ben Swift jsou v Ineosu od první sezóny v roce 2010 (tehdy jako Sky) a stále patří k oporám. Dokonce se dá říct, že je nejspolehlivějším lídrem pro celkové pořadí, ačkoliv letos nevyhrál ani jeden závod.

Thomas zazářil na Giro d'Italia, kde dlouho držel růžový dres pro lídra celkového pořadí a přišel o něj až v předposlední etapě s cílem na Monte Lussari. V horské časovce ho porazil pouze Primož Roglič, ale o trikot přišel. Zbytek sezóny už za moc nestál, Thomas se připravoval na Vueltu, kde však od prvních etap na nejlepší nestačil a měl také hodně smůly.

_FF67518.JPG

Jaký bude jeho hlavní cíl sezóny 2024 zatím neví ani on sám. "Chci být i nadále konkurenceschopný v čemkoli, možná se znovu podívám na klasiky nebo pojedu o celkové pořadí na Grand Tours nebo budu pomáhat tomu, kdo bude dalším lídrem, ale chci mít prostě pozitivní vliv na tým," vysvětluje Thomas. 

"Jsem ve fázi, kdy stále chci podávat nejlepší výkony, ale zároveň jsem rád, že mohu týmu pomoci. Chci, abychom se trochu posunuli a vrátili se na samotný vrchol tohoto sportu," říká sedmatřicetiletý cyklista, který během své dlouhé kariéry získal dvě zlaté olympijské medaile v týmové stíhačce, poté se plnohodnotně přesunul na silnici, zářil v dlážděných klasikách a nakonec se stal lídrem na celkové pořadí a dokonce vyhrál Tour de France 2018.

"Podpora po celou dobu mé kariéry byla úžasná, a to nejen od fanoušků doma, ale také z Ameriky, Austrálie a celé Evropy. Ta atmosféra na silnicích je neuvěřitelná, je to obrovská část toho, proč tento sport miluji. Zatím to byla prostě úžasná kariéra a doufám, že to tak bude pokračovat i nadále," dodává Thomas.

_CG19055.JPG

Spokojený je také Rod Ellingworth, ředitel Ineos Grenadiers: "Jsme nadšeni, že se Geraint rozhodl pokračovat další dva roky jako Grenadier. 'G' je nedílnou součástí našeho týmu a nejenže vyhrál některé z největších závodů na světě, ale také ukázal, že je skutečným šampionem i bez kola, a to díky klíčové roli, kterou hraje v celém týmu a u mladších jezdců."

"Víme, že jeho ambicí je závodit s těmi nejlepšími, a letos jsme viděli, jak blízko byl na Giru. Na Vueltě měl pak smůlu, která ho vyřadila z boje o vítězství, ale přesto se probojoval do cíle s opravdovou kuráží a odhodláním."

"Ambicí týmu je opět stanout na nejvyšším stupni vítězů Tour de France a Geraint bude hrát nedílnou roli při realizaci tohoto cíle, protože v týmu vychováváme řadu mladých a zajímavých talentů."