Van Aert a Van der Poel se v posledním víkendu před šampionátem nestřetli. Van Aert vyhrál v sobotu závod v Hamme, zatímco Van der Poel byl nejlepší v neděli v Besanconu. V průběhu zimní sezóny byl většinou lepší Van Aert, ale jejich poslední souboj skončil vítězstvím Van der Poela a předvídat výsledek je proto těžké.

Belgičan si z toho nedělá žádné starosti, cyklokros bere s nadhledem: „Dres mistra světa v podstatě k ničemu nepotřebuji. Mám ale obrovské ambice a cítím, že bych ten dres rád znovu oblékl. Už je to dlouho. Myslím, že mám dobrou šanci. Není to nutnost, ale je to velmi pěkný cíl. Příští víkend budu stejně trochu nervózní. Ale i to je potřeba.

Mnohem větší tlak na něj čeká na silnici. Za každou cenu chce vyhrát dlážděný monument, to znamená, že má pouze dva pokusy a to na Kolem Flander a Paříž-Roubaix. Jarní klasiky jsou letos nejdůležitější a cyklokros je součástí přípravy na ně. Z hlediska výsledků si dávám známku 9,5 z 10. Vyhrál jsem mnohem víc, než jsem si představoval. Z hlediska přípravy na to, co přijde v nadcházejících měsících, to bylo také velmi dobré. 9 z 10.

V terénu ho čeká už jen Hoogerheide a pokud se před šampionátem nestane něco opravdu nečekaného, bude hlavním favoritem. „Doufám, že příští týden budu mít trochu čerstvější nohy," řekl po Hamme pro HLN.be. Moje tréninky jsou strukturovány tak, aby to bylo možné. Poslední procento formy si vytvoříte díky odpočinku navíc. Už několik týdnů vím, že jsem připraven.

V Hoogerheide už jeden světový titul získal. V roce 2014 se stal světovým šampionem v kategorii U23. Tehdy porazil Michaela Vanthourenhouta a Van der Poela. Zatímco mezi muži triumfoval Zdeněk Štybar, o kategorii níž zářily největší současné hvězdy cyklokrosu. Trať v Nizozemsku staví Adrie van der Poel, otec Van Aertova největšího rivala. Ale Belgičan se ničeho neobává: „Pro mě je úplně jedno, kdo trať staví. Je to pravý kros, rád se tam vracím. Očekávám hodně lidí u trati. Doufám, že fanoušci se budou chovat sportovně.“