Belgie má jasně nejlepší sestavu letošního mistrovství světa, v čele se dvěma hlavními favority - Remcem Evenepoelem a Woutem van Aertem a v záloze je také Jasper Philipsen, nejlepší sprinter současnosti. Ale právě to se nezdá Tomu Boonenovi, legendárnímu klasikáři a mistru světa z roku 2005. Boonen kritizuje rozhodnutí Svena Vanthourenhouta nominovat jak Van Aerta, tak i Philipsena.  

Nikdy bych Jaspera a Wouta nevzal na mistrovství světa společně. Nikdy, řekl Boonen v pořadu Wielerclub Wattage stanice Sporza. Oba si to rozhodně zaslouží. O to ale nejde. Rozhodně to totiž bude takticky složité. Úkolem trenéra je eliminovat konflikty před závodem. A přiznejme si, že ty konflikty tam budou. Nemůžete jet na mistrovství světa se dvěma kluky, kteří budou sprintovat. To nikdy nevyjde.

Podle Boonena není jasné, kdo by v případném spurtu byl tím vyvoleným a kdo by sprint rozjížděl. Vždycky jste odkázáni na ochotu pomoci a ta je u sprinterů vůči sobě navzájem velmi malá. Když vidíte cíl, chcete sprintovat, ne sprint rozjet. Já bych to neudělal, vysvětluje.

Vanthourenhout na kritiku reagoval zcela klidně: Už teď mohu říct, že tady žádné konflikty nebudou. Výběr je založen na tom, čeho jsou všichni tito kluci schopni. Rozhodně bychom neměli podceňovat jejich kvality. Těch devět kluků na startu si zaslouží tady být. Všichni budou hrát svou roli. O tom jsem opravdu přesvědčen. Ale každopádně je to každý rok důvod k diskusi.„'“

Vanthourenhout neprozradil belgickou taktiku, ale věří, že přinese další titul. Všichni vědí, proč tu jsou, a to se ukáže v neděli. I když to samozřejmě není záruka úspěchu. Ale já za tímto týmem stoprocentně stojím, dodává. 

Van Aert je díky své všestrannosti možným konkurentem jak Philipsena, tak i Remca Evenepoela, protože kromě sprintu se může vydat i do úniků a snažit se závod rozhodnout brzo. Musí začít závodit dřív a to mi přijde neuctivé vůči Remcovi Evenepoelovi. Je to odstupující mistr světa, myslí si Jan Bakelants, další bývalý profesionál. Evenepoel už není jezdec, kterému řeknete, že to může zkusit od pátého do třetího kola před cílem, že to jeho zóna. Je to v současnosti nejlepší belgický závodník. Pokud chce zaútočit v posledním kole, nikdo mu do toho nemá co kecat.

Tlak na belgický tým zvyšují také jejich konkurenti, nizozemský trenér Koos Moerenhout je považuje za největší favority. Mají tři silné lídry, ale také řadu dalších jezdců, kteří mohou mít v určité závodní situaci také naději. Určitě je lze označit za ten tým, který je třeba porazit. To ale neznamená, že my nemáme šanci.

Belgičané už jsou v místě konání a testují okruh v Glasgow. Podle Bakelantse se Van Aertovi okruh s až padesáti zatáčkami nelíbí, ale věří, že může uspět. To si myslí i Vanthourenhout: To neustálé zrychlování za každou zatáčkou bude důležité, stejně jako počasí. Déšť by to ještě ztížil. Rychlost bude v zatáčkách automaticky nižší. Poslední hodina bude každopádně soubojem silnějších borců.

Mám tedy na mysli hlavně kluky s výbušností, kteří vydrží v klasikách hodně dlouho. Zda by to pak mohlo být něco pro cyklokrosaře? Ano, podívejte se na mistrovství Evropy 2018 s Trentinem, Van der Poelem a Van Aertem na stupních vítězů. Není náhoda, že jsou to tři kluci s cyklokrosovou minulostí, uzavírá Vanthourenhout.