Bredene Koksijde Classic okořenil průjezd přes De Moeren, rovinatou oblast vytvořenou vysušením bažin, kde je vždy přítomný silný vítr a vytváří se terezíny. Ještě před nájezdem do De Moeren se vytvořil hlavní únik dne, kde to kromě Tomáše Kopeckého (TDT-Unibet) dali dohromady Timo de Jong (VolkerWessels), Andreas Goeman a Thomas Joseph (oba Tarteletto-Isorex). 

Bredene Koksijde Classic se nevyhnul ani slavný hellingům, strmým dlážděným výjezdům. Dvakrát se musel zdolat Kemmelberg, známý z klasiky Gent-Wevelgem. Kopeckého skupina zvládla oba přejezdy na čele závodu, ale jejich náskok se značně snížil a v závěru už byli vpředu jiní cyklisté. 

Vznikaly další pokusy o únik, tým Lotto Dstny byl aktivní a dokonce se na De Moeren pokusil roztrhat peloton na terezínech. Došlo k velkému pádu, do kterého se zapletl také největší favorit Tim Merlier (Soudal Quick-Step). Skončili zde také Victor Campenaerts, Florian Vermeersch (oba Lotto Dstny), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) a Kristoffer Halvorsen (Uno-X). Skoro všichni dokázali vstát a pokračovat v závodě, pouze Campenaerts zůstal ležet na zemi a křičel bolestí. Musel být odvezen do nemocnice a jeho zdravotní stav zatím není znám. 

Poněkud nekolegiálně zareagoval tým UAE Emirates, který nechtěl, aby se Merlier vrátil dopředu. Rozjel proto vysoké tempo a ztížil Merlierovi život. K dispozici měli dva sprintery, Pascala Ackermanna a Juana Sebastiana Molana. Merlier se dále trápil s technickými problémy, ale nakonec se dokázal vrátit. Bohužel pro něj utratil až příliš mnoho sil a do spurtu se ani nedostal. 

Okolnosti týmu UAE Emirates přály, ale karma ne. Celek z Emirátů v dojezdu kontroloval závod, Molano rozjel Ackermannovi perfektní sprint, Molano dokonce začal zvedat ruce nad hlavu, ale předčasně. Z Ackermannova háku vystrčil hlavu a hlavně své přední kolo Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) a dojel si pro vítězství. Němec skončil druhý, třetí místo vybojoval Sam Welsford (DSM).

Pro Thijssena to bylo emotivní vítězství, protože chtěl všem dokázat, že vítězství na GP Monseré před necelými dvěma týdny, mu rozhodčí nepřidělili pouze šťastnou náhodou. Tehdy ve velmi těsném spurtu porazil Caleba Ewana a ve prospěch Thijssena rozhodla až poměrně nekvalitní cílová fotografie. Australan toto rozhodnutí jury zpochybnil a později dokonce napadl. 

„Teď už ten rozdíl byl jasný,“ řekl v cíli. „Veškerá moje frustrace z toho vítězství vyšla najevo. Vyhrál jsem, nebo nevyhrál, to všechno byly jen kecy. Tady jsem všem ukázal prostředníček,“ pokračoval. Je opravdu fantastické tady vyhrát. Když Molano rozjel sprint, musel jsem se opravdu kousnout, abych se udržel Ackermannova kola. Když začal sprintovat, říkal jsem si, že tohle zvládnu. Pak už jsem do toho musel dát všechno. Záměrně jsem se spurtem dlouho čekal a povedlo se to.“

V pelotonu, na 34. místě, dojel Matyáš Kopecký (Novo Nordisk). Mladý univerzál předvedl skvělý výkon, pomohl Andreu Peronovi. "Dnešek byl opravdu dobrý. Uspokojující. Pořád jsme byli mezi prvními 40 jezdci, a když za to velké týmy vzaly, tak jsme se tam udrželi. Ve finále jsem se snažil Andreovi co nejvíce pomoci, ale v závěru jsem ho trochu ztratil. Myslel jsem si, že je za mnou, ale měl jsem být pozornější. Byl přede mnou a sprintoval o první dvacítku," řekl po závodě. 

 Mathias Vacek (Trek-Segafredo) dokončil na 52. místě (+0:13), Tomáš Kopecký na 65. příčce (+0:34) a Josef Černý (Soudal Quick-Step) nedokončil.