Po své první Grand Tour, jíž byla v roce 2021 španělská Vuelta a kde si připsal nejlepší výsledek v podobě 4. místa v těžkém dojezdu do Pico Villuercas, letos debutoval na Tour de France. A ve 12. etapě v jiném mimořádně těžkém cílovém výjezdu na Alpe d´Huez nenašel přemožitele. V průběhu Tour se dlouho pohyboval v první desítce průběžného pořadí, aby mu to nakonec dalo na 16. příčku. Při premiéře to není vůbec špatný výsledek.

Dwars door Vlaanderen 2022

Předpokládá se, že se na Tour objeví v sestavě Ineosu i v příštím roce. Pojede tam na celkové pořadí nebo jako luxusní pomocník jiných lídrů, případně pro další etapu?

K vítězství v takovém závodě jsou obvykle potřeba dvě špičkové dovednosti. Skvělý pohyb v náročných kopcích a výborná časovka. V tom prvním je dost dobrý, časovka však jeho předností není. Ovšem Tour 2023 má na programu jedinou časovku, navíc se svými 22 km ne příliš dlouhou, ale hlavně odehrávající se v kopcovitém terénu. Takovém, který by měl Pidcockovi vyhovovat. Už 3,5 km od startu je umístěn vrchol 1,3 km dlouhého stoupání s průměrnými 8,9 % a i cíl je na vrcholu ještě o něco delšího a z hlediska sklonu neméně náročného kopce.

Pidcock je ale také výborný klasikář ardenského typu. Jeho prozatím druhým profesionálním vítězstvím je Brabantský šíp z roku 2021. Má však na kontě z téhož roku i 2. místo z Amstel Gold Race, 5. ze Strade Bianche či 6. z Valonského šípu i mistrovství světa. Letos byl 3. na Dwars door Vlaanderen a po Tour de France se zaměřil na domácí Tour of Britain, kde si vedl až do předčasného ukončení etapáku výborně, o čemž vypovídá jeho 2. místo 3 sekundy za Serranem z Movistaru.

Brabantský šíp 2021

Jak tedy vidí a vnímá Tour de France?

Na Tour se závodí neustále na plný plyn. Francouzská Grand Tour byla úplně jiná bestie, než všechny ostatní závody, které jsem dosud zažil. Když jedete v dlouhých stoupání a jste na svém limitu, a v té době se začíná útočit, je to mimořádně náročné. Je to opravdu jako nic jiného," řekl Pidcock, který v letošním ročníku našel v soutěži o bílý dres mladého jezdce jediného přemožitele, jímž byl Tadej Pogačar.

Nezapomněl ani připomenout obrovské emocionální zážitky, které Tour jezdcům poskytuje a které jsou nesrovnatelné s jakoukoli jinou sportovní arénou. "Na Alpe d'Huez si pamatuji víc než cokoli jiného davy diváků. Někdy se mi zdálo, že přede mnou není žádná silnice, pak se najednou lidé pohnuli a ty jsi mohl projet. Nemyslím si, že byste to mohli zažít někde jinde nebo v jiném sportu."

Tour de France 2022

Kdybych se měl pokusit uspět v celkové klasifikaci tak náročného závodu, jakým Tour je, musel bych obětovat jarní klasiky. Chtít oboje nejspíš není možné,“ zauvažoval britský talent a zároveň naznačil, že trasa Tour 2023, startující třemi náročnými etapami v Baskicku, vypadá zajímavě a pro jezdce jeho typu příznivě. „Myslím, že to hned od začátku vypadá velmi tvrdě a není tam prostor pro odpočinek. Favorité celkového pořadí se utkají o důležité časové rozdíly netradičně hned v prvních etapách. Může to být pořádně dramatické.“