Věhlasný cyklistický závod Tour de France je teprve na začátku a už je ve znamení pádů a nepozorné divačky, která způsobila zranění několika cyklistům. Na tandemové kolo usedl i nevidomý profesionální sportovec Ondřej Zmeškal z Nového Telečkova se svým trasérem Markem Peterkou. Společně se v doprovodu čtyřčlenného týmu vydali do Francie, aby se pokusili zdolat všech 21 etap po stopách Tour de France, kdy mají několik hodin náskok před závodním pelotonem. Po pěti etapách mají v nohách 741 km a 2642 km stále před sebou.

Tour de France zdolávám nejen proto, abych překonal své cyklistické limity, ale hlavně abych pomohl těm, kteří to potřebují nejvíc,“ objasňuje nevidomý atlet cíl své účasti v populárním závodu.

Ve spolupráci s Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška spustil pár dní před startem charitativní sbírku na podporu nevidomých dětí a jejich volnočasových aktivit. Za vybrané peníze se pořídí tandemová kola, sportovní vybavení a jiné kompenzační pomůcky.

Samotná sbírka potrvá tři měsíce na portálu Darujme.cz.

Ondřej Zmeškal je profesionální nevidomý sportovec, spisovatel a motivační řečník. O zrak přišel ve 20 letech a právě díky sportu se vrátil znovu do hry. Následně zdolal jeden z nejtěžších maratonů světa na Velké čínské zdi, a medaili nakonec vydražil, aby výtěžkem podpořil těžce nemocného chlapce. Pak objevil triatlon a začal se umisťovat na předních příčkách mezi zdravými závodníky na těch nejextrémnějších závodech. V projektu „600 km poslepu“ také přeběhl celou Českou republiku, aby podobně jako nyní v charitativní sbírce vybral finanční prostředky na nákup sportovního vybavení pro nevidomé děti.