Pro závod to znamená zvýšenou mezinárodní pozornost, vzroste reklamní a turistická hodnota soutěže, což je dobrá zpráva jak pro sponzory, partnerská města, a tím i pro samotné Maďarsko.

Získat místo mezi akcemi ProSeries a WorldTour v kalendáři soutěží UCI není jednoduché, protože daný počet profesionálních týmů se může zúčastnit pouze omezeného počtu soutěží. Mezinárodní federace vydává licence pro profesionální týmy a soutěže každé tři roky, takže tahanice o umístění jsou poměrně velké. Počet akcí ProSeries je omezen na kontinent, takže někdo musí vypadnout, aby mohl být přidán nový závod. V letech 2023 až 2025 získaly licenci etapové závody ProSeries dvanácti zemí v Evropě.

Závodů UCI ProSeries se mohou zúčastnit pouze WorldTeams a ProTeams, dále maximálně dva zahraniční UCI Continental Teams  a také týmy hostitelské země, tzn. národní tým či domácí kontinentální. Ten aktuálně Maďaři nemají, ale údajně se rýsuje naděje, že tomu tak od následujícího roku bude.

Zařazení do této kategorie s sebou nese různé benefity, cyklisté zde získávají jedenapůlkrát více bodů do světového žebříčku a mohou očekávat vyšší prize money. Namísto dosavadních 80 000 EUR bude týmům vyplacena částka 150 000 EUR.

Tour de Hongrie si své povýšení zasloužila mj.  splněním potřebných kritérií, jako je počet zúčastněných profesionálních týmů, celosvětová medializace mj. zajištěním přímých přenosů prostřednictvím Eurosportu, zajištění bezpečnosti, práce policie či kvalita ubytování. Významnou roli sehrála i organizace úvodních tří etap letošního ročníku italského Gira. Pochopitelně nezastupitelná je vládní podpora takovému projektu a šikovná sportovní diplomacie.

Každý takový závod je obrovskou propagací pořadatelské země, významným prvkem rozvoje cyklistiky v příslušné zemi i odrazovým můstkem pro domácí cyklisty dostat se do týmů vyšších divizí.

Aktuálně má Maďarsko v týmech World, resp. Pro pouze pět jezdců. Nejlépe postaveným je Atilla Valter v týmu Groupama-FDJ, v Intermarché působí Barnabás Peák, v EOLO-Kometa Erik Fetter a Márton Dina a v Novo Nordisk Péter Kusztor.

"Před pár lety se klasifikace ProSeries zdála přinejmenším stejně nepředstavitelná jako start Gira v Maďarsku," řekl László Szilasi, ředitel závodu Tour de Hongrie. „ProSeries je skvělá úroveň, ale to není konec. Doufám, že za pár let uspořádáme první závod WorldTour v regionu.“

Tour de Hongrie 2023 se bude konat tradičně na jaře mezi 10. a 14. květnem. Trasa bude zveřejněna v lednu.

Připomeňme si, že už letošního ročníku se účastnilo 11 World a 8 Pro týmů a že závod vyhrál Eddie Dunbar z Ineosu před Óscarem Rodríguezem z Movistaru a Samuele Battistellou z Astany. Nejlepším sprinterem se stal Fabio Jakobsen z Quick-Step Alpha Vinyl.