Program začíná již ve středu od 17 hodin tzv. Malým Zeleňákem. Oficiální projížďku trati za bezpečnostního doprovodu motomaršála, která se většinou v druhé půlce trati změní v závodění, jezdí kolem 60 cyklistů, kteří jsou po vyjížďce pozváni do restauračního zařízení na jeden pěnivý nápoj zdarma.

Páteční CykloFest v cyklistické kavárně pořádají kamarádi z firmy Posedla. Letošní program je opět zajímavý. První beseda souvisí se 40. výročím závodu, kdy se v kavárně u jednoho stolu potkají všichni čtyři dosavadní ředitelé závodu a to včetně Jiřího Drahoty, člena zakládající Staré gardy. Druhá beseda bude naopak s favority závodu. Pozvání přijali Michal Kolert, Petr Fiala a Honza Brňák.

classico.jpg

Sobotní dopolední závod již všichni moc dobře známe, letos si však organizátoři plní sen, kdy nad pelotonem bude létat helikoptéra jako na té správné TOUR! Fotky a přímý online přenos z ptačí perspektivy, spolukomentovaný Terezou Vlk Huříkovou, bude patrně highlightem letošního ročníku. 

traktor.jpg

Workshop Martina Šimůnka, dětské závody, vyhlášení vítězů, to jsou již Zeleňákovské standardy. Ovšem skalní příznivci už moc dobře vědí, že večerní kultura v podobě rockových koncertů stojí opět za to. A když výročí, tak ohňostroj a když ohňostroj, tak Rammstein RCZ! Tradičně plné náměstí do pozdních nočních hodin letos možná ani nebude kapacitně stačit.

traktor_2.jpg

Ti, kdo se ve zdraví dočkají nedělního rána, tak vězte, že v 10 hodin startuje opět od naší cyklistické kavárny Bohemian Coffe House 2-3hodinová vyjížďka do národního parku České Švýcarsko s cílem v krásnolipském pivovaru Falkenštejn, který pro Tour de Zeleňák vaří pivo Tour de Zeleňák v limitované edici.

přímý přenos.jpg

K nevíře je patrně fakt, že celý 5ti denní program je kromě samotného závodu zcela ZDARMA!

Tím ale cyklistická nabídka pod značkou Tour de Zeleňák ani zdaleka nekončí. Jako přípravu na zářijový závod lze pojmout naprosto jedinečným zážitkem, který jsme pojmenovali Wolfking! Kdo zná náš region Lužických hor a Českého Švýcarska, tak již asi tuší. Wolfking.cz je výběr toho nejlepšího, co lze na silničním kole na severu Čech projet. Zážitek je to pravda ale extrémní. Celých 222 km s převýšením 4000 m, to je práce na celý den. O závod se nejedná, každý volí tempo podle svého, takže se stihnete i kochat. Ubytovat se pak můžete přímo na trase v cyklistickém Apartmánu Tour s výhledem na Lužické hory.

Když jsme u toho ubytování, Tour de Zeleňák myslí i na zimní přípravu. Cyklistický Apartmán Tour na Tenerife je skvělou základnou pro najíždění jarních kilometrů v dokonalém počasí. Ale o tom až jindy.

Na Tour de Zeleňák se také můžete celoročně připravovat pod odborným vedením CykloTrener.com, s trenérem profesionálních i amatérských cyklistů s 16 letou praxí.

Dlouhodobá půjčovna silničních kol je zase zajímavá pro ty, co teprve koketují se silniční cyklistikou a chtějí si krásu „žiletek“ před nákupem svého stroje nejdříve vyzkoušet. 

ples.jpg

A protože nejen pohybem živ je člověk, máme tu dnes již legendární Ples Tour de Zeleňák, který se koná v lednu již po sedmé a pokaždé je sál na Dymníku vyprodaný. Tato (ne)společenská taškařice se nese ve znamení „kdo nezažil, neuvěří“.

ples_2.jpg

Tour de Zeleňák je o lidech a pro lidi!