Etapa měřila 120 km. V její první třetině bylo nutno překonat tři středně náročné vrchařské prémie. Zbylá část etapy byla jen mírně zvlněná, ovšem cíl byl ve stoupání. V něm se podařilo mladému Francouzovi odskočit od čelní skupiny a získat své první profesionální vítězství.

Dvě vteřiny si oproti ostatním v první skupině dokázal připsat teprve 18letý kolumbijský vrchařský talent Santiago Umba a posunout se do čela průběžného pořadí.

V úniku dne se ocitli tři domácí cyklisté, ale jejich úsilí bylo včas zlikvidováno tak, aby se o vítězství mohli utkat favorité celkového pořadí, mezi něž můžeme řadit např. vítěze včerejší etapy Brayana Sáncheze a Óscara Sevillu z týmu Medellin, Jhonatana Restrepa z Androni,  Quentina Pachera z B&B, Jamese Piccoliho z týmu Israele či Carlose Quintera z Terengganu.

Nikoho už moc nepřekvapí, že Umba, Sánchez, Restrepo i Quintero jsou Kolumbijci. Sevilla má sice španělské občanství, ale dlouhodobě v Kolumbii žije. Pro pamětníky potvrzujeme, že jde o 44letého borce, v roce 2001 druhého na španělské Vueltě.

Zatím pochopitelně není o ničem podstatném rozhodnuto, jelikož Umba má po dnešku k dobru 2 vteřiny na 22 za ním následujících cyklistů.

Zítra už bude ale jasněji, neboť do cesty se postaví 5 vrchařských prémií a cíl je umístěn na vrcholu 5km stoupání.