"Nevěřím na pomstu," řekl Pogačar listu El Mundo. „Je to jen sport, jen hra. Nemusíte se nikomu mstít. Hrajete a když prohrajete, prohrajete. Pokud vyhrajete, vyhrajete. Vždy se snažím být nejlepší, lepší než všichni ostatní. A snažím se zlepšit, ale není to pomsta."

Sice nezískal třetí žlutý trikot v řadě, ale skončil celkově druhý, vyhrál tři etapy a dres pro nejlepšího mladého jezdce.

 „Byla to skvělá Tour. Skončit na druhém místě pro mě byla nová zkušenost. Nevnímám, že to byla prohra,“ řekl. „Získal jsem také nějaké nové fanoušky a věřím, že mohu být spokojený s tím, jak se věci vyvíjely. Beru si z toho spoustu pozitiv. Byl to nejlepší způsob, jak prohrát Tour." A dodal, že plán přípravy na Tour nemá v úmyslu nějak měnit.

Co se týče závodního programu, sdělil, že jeho hlavními cíli budou jarní klasiky, Tour de France a mistrovství světa. Giro d’Italia letos určitě vynechá, ale nechal si otevřená vrátka pro návrat na La Vueltu a España.

Na Tour jsem se toho hodně naučil. Byly tam nějaké chyby, některé věci bych udělal jinak, ale nic katastrofálního. Jen maličkosti,“ řekl Pogačar. „V každém závodě, který absolvujete, jsou dobré i špatné věci. Nakonec to všechno dáte dohromady a jdete do dalšího závodu ještě lépe připraveni. Proto věřím, že pro rok 2023 mohu být velmi, velmi sebevědomý a motivovaný být ještě lepší než letos."

To se tedy máme opravdu na co těšit, protože letos vyhrál 16x, v čemž ho nikdo nepřekonal, a navíc pouze tři vítězství pocházely ze závodů nižší než UWT kategorie.

Po skončení letošní sezóny byl doma oceněn vyznamenáním a pak se vydal aktivně odpočívat do Kolumbie. V těchto dnech už mu začíná týmový kemp na španělském pobřeží Costa Blanca. „Byla to jiná forma odpočinku než dříve a řekl bych, že jsem si opravdu uvolnil mysl i tělo. Byla to skvělá přestávka od bicyklu. A teď jsem opět připraven začít pořádně trénovat na příští sezónu."