Tedy lépe řečeno vlámské "Ronde", protože je to závod a svátek vlámské části belgického království. Určitě nejcyklističtějšího regionu naší planety. A jarní klasiky v této části Evropy vrcholí právě velkým "Ronde".

Co čeká závodníky? Závod 270 kilometrů dlouhý, 17 hellingů a 5 úseků kasseien.

Závod má start v Antverpách, druhém největším belgickém městě a cíl v Oudenaarde.

Začátek závodu je rovinatý, to nejdůležitější se pochopitelně odehraje až v závěru.

Nejdříve přijdou rovinaté dlážděné úseky na 87. kilometru Lippenhovestraat a na 89. kilometru Paddestraat. 

Průjezdem Oudenaarde budou závodníci na prvním velkém okruhu a na 119. kilometru je čeká Oude Kwaremont, který pojedou celkem třikrát a který prověří síly favoritů asi nejvíc. Kwaremont je velmi dlouhý úsek, měří 2200 metrů, s maximem stoupání 11,6 %. První půlka tohoto hellingu stoupá, druhá je rovinatá, ale o nic snazší.

Na "zeleném" okruhu čeká jezdce celkem jedenáct hellingů a okruh uzavře druhý průjezd Kwaremontu a Paterbergu.

Po nich se napojí na závěrečný "červený" okruh. A ten začíná asi nejpekelnějším Koppenbergem. 46 kilometrů před cílem už půjde do tuhého. Trojice hellingů: 214. km - Kwaremont, 217. km - Paterberg, 224. km - Koppenberg, je opravdu tvrdou zkouškou sil. Navíc přijde na 228. kilometru dlážděný úsek Mariaborrestraat - dva tisíce metrů dlouhý a převážně ve sjezdu, tady to hodně bolí.

Na tento úsek hned navazuje asfaltový Steenbeekdries (230. km) a po něm kostkovaný Taaienberg (232. km). Potom až do Ronse je chvilka odpočinku a odehraje se finále: 243. km - Kruisberg, 253. km - potřetí Kwaremont a 256. km - podruhé Paterberg. Ten není dlouhý, ale prudce stoupá a závodníky zde běžně sužují křeče. Je to poslední příležitost k velkému útoku. Z jeho vrcholu zbývá 14 kilometrů do cíle a nepříjemných devět kilometrů dlouhá cílová rovina.

Grafika pořadatelé