Závod odstartuje ve 12:00 a předpokládaný dojezd je mezi 15:47 až 16:24.

Jede se z Velké Bíteše po státní silnici směrem na Brno: Velká Bíteš – Devět Křížů – Domašov – Říčany – Veselka, tady doleva pod stoupání do Kohoutovic. Zde cyklisté absolvují první okruh: Veselka – Brno-Kohoutovice – 1. vrchařská prémie – Brno-Nový Lískovec – Bosonohy – Veselka a následně zpět po stejné trase do Říčan.

V Říčanech se závodníci napojí na druhý okruh (velký) a ten objedou vlastně jednou celý a jednou z poloviny. Během tohoto okruhu Říčany – Rosice – Zastávka – 2. vrchařská prémie – Zbraslav – Velká Bíteš – 1. rychlostní prémie – Domašov – Říčany – Zastávka – 3. vrchařská prémie – Zbraslav – Velká Bíteš – 2. rychlostní prémie. V tomto úseku závodu je čekají dvě vrchařské prémie v Zastávce a dvě rychlostí prémie ve Velké Bíteši.

Tímto průjezdem Velké Bíteše se napojí na závěrečný okruh, který absolvují třikrát. Na okruhu Velká Bíteš – Vlkov – Osová Bítýška – rozcestí 390/602 – Bezděkov – Velká Bíteš již není žádná vrchařská prémie, ale v prvním i druhém průjezdu budou prémie rychlostní.

Před finálními okruhy tedy bude znám nejlepší vrchař a po posledním průjezdu Velkou Bíteší i nejaktivnější cyklista.


A když známe tradiční trasu a předpokládané průběhy závodu, tak můžeme doporučit trasy pro diváky. Jak se pohybovat po trati a zhlédnout co nejvíc zajímavých míst.

Tipy na divácké trasy

Autem

Předpokládáme největší návštěvnost z Brna a dalších míst východně/severovýchodně/jihovýchodně od Brna. Pokud nechcete sledovat dění před startem závodu a budete přijíždět ze zmíněných směrů, je ideálním prvním bodem vrchařská prémie v brněnských Kohoutovicích. Potom rychle do auta a po dálnici směr Zastávka, nebo rovnou Velká Bíteš. Peloton ještě nebude příliš roztrhaný, od čela po vůz uzavírající kolonu to nebude daleko a na dálnici se dostanete rychle.

Na dálnici nejlépe z Kohoutovic po směru závodu do Nového Lískovce. Nedoporučujeme vyjet za posledním závodníkem proti směru závodu do Veselky – závodníci zde budou dřív a před peloton se nedostanete. 

Po dálnici máte šanci se dostat před čelo závodu už na sjezdu směr Rosice, ale pozor uzavírající vůz policie jede s předstihem, trasa je zde kousek souběžná s vaší, ale peloton bude směřovat na Říčany, vy máte šanci jej předstihnout rovnou cestou do Rosic a do Zastávky na druhou horskou prémii.

Jistější je jet s rezervou po dálnici až na první průjezd a rychlostní prémii do Velké Bíteše. V obou případech máte dost času na další přesunutí se na další zajímavá místa, nebo když budete v Zastávce, tak počkat na druhý průjezd touto vrchařskou prémií.

Jenže finále bude nejzajímavější, takže po průjezdu VP v Zastávce, nebo průjezdem a RP ve Velké Bíteši, doporučujeme přesunout se na závěrečné okruhy do místa za Osovou Bítýškou. Je to ve stoupání a pokaždé zde foukalo z boku a v tomto místě se vždy závod rozhodoval. Peloton tento okruh absolvuje třikrát a tak máte dvě možnosti průjezdu, když chcete stihnout cílovou Velkou Bíteš.

V případě, že jste náruživý fanoušek, chcete být na startu a vidět i co nejvíce ze závodu, platí stejné varianty, protože se po startu závodu dostanete pohodlně po dálnici do Brna - Kohoutovic na první horskou prémii.

Na kole

Z Brna - Kohoutovic a první vrchařské se během závodu dostanete snadno a ve svém časovém limitu do Velké Bíteše a určitě i zvládnete dva průjezdy nejzajímavějším místem za Osovou Bítýškou a po druhém průjezdu zvládnete cestu na náměstí ve Velké Bíteši.

V každém případě můžete sledovat závod v Live přenosu na našich stránkách, budete v obraze, co se děje na trati, jaký je vývoj závodu, kde se závodníci zrovna pohybují a kolik máte času k přesunům. Ono v tomto závodě hodně záleží, jak moc fouká, kdy peloton pojede pomalu a kdy rychle a zda bude foukat od západu (to bývá častěji), nebo od východu.


V místě startu a cíle na Masarykově náměstí bude doprovodný program a diváci v místě budou informováni i přes velkoplošnou obrazovku, kterou instaluje město Velká Bíteš, o dění na trati.

Bude zde probíhat bohatý doprovodný program během celého závodu a vložené závody mládeže, které absolvují kritérium ve Velké Bíteši.

Grafika TJ Favorit Brno

Foto Jan Brychta