Tesfatsion se tak stává čtvrtým Eritrejcem ve WorldTeams. Letos nejúspěšnějším jezdcem této africké země je z pohledu zisku UCI bodů Biniam Girmay z Intermarché, což ho řadí na 17. místo ve světovém žebříčku. Po něm následuje Tesfatsion, který poslední dva roky jezdil za druhodivizní Androni, resp. Drone Hopper a jehož letošních 605 UCI bodů ho posunulo na 114. místo na světě. Třetím je pak Henok Mulubrhan z Bardiani. V EF Education jezdí ještě Merhawi Kudus a v Treku přivítá svého krajana Amanuel Ghebreigzabhier.

Královská etapa Adriatica Ionica

Natnaeli Tesfatsionovi bude v květnu 24 let a letos měl výbornou sezónu, dosud nejlepší. Odjezdil 67 závodních dnů především v etapových závodech. K nejlepším výsledkům patří vítězství na Tour du Rwanda (2.1), kterou vyhrál už podruhé, 4. místo na GP Industria (1.Pro) za vítězným Diegem Ulissim (UAE), 2. na Giro dell´Appennino (1.1) za Louis Meintjesem (Intermarché) i na etapáku Adriatica Ionica (2.1) za Filippem Zanou (od nového roku BikeExchange), kde vyhrál královskou etapu s dojezdem na 28 km kopec Cima Grappa.

Za velmi slušné výsledky lze považovat i 7. místo na Turul Romaniei (2.1), kde se před ním umístili jak Jakub Otruba (Elkov Kasper), tak Mika Heming (ATT Investments), i 9. na Coppi e Bartali (2.1) za Eddie Dunbarem (Ineos). Naposledy skončil 12. října 11. na Giro del Veneto (1.1), které vyhrál Matteo Trentin (UAE).

Stupně vítězů Adriatica Ionica: Natnael Tesfatsion, Filippo Zana, Vadim Pronskij

Ze závodů úrovně World jel Tirreno-Adriatico a hlavně už podruhé Giro d´Italia, kde se dokázal v etapách celkem třikrát prosadit do první desítky.

Připojit se k Trek-Segafredo je ta nejlepší příležitost, jakou jsem zatím v životě dostal. Opravdu chci poděkovat všem, kteří mi pomohli dostat se do tohoto týmu, a samozřejmě vedení týmu za důvěru, kterou do mě vložili. Mám před sebou novou a velkou výzvu, ale jsem šťastný a nadšený, že se mi jí dostalo. Splnil se mi sen. Jsem si jistý, že v týmu Trek-Segafredo budu moci v příštích dvou letech zlepšovat své dovednosti a posunovat se vzhůru. Chci udělat maximum, abych přispěl k týmovým úspěchům a splatil důvěru, kterou do mě vložili. Tato motivace a touha učinit mou zemi hrdou bude motorem vyniknout na nejvyšší úrovni,“ sdělil Eritrejec v oficiálním prohlášení svého nového týmu.

Mads Pedersen, vítěz tří etap a bodovací soutěže na španělské Vueltě

Trek-Segafredo, podle zisku UCI bodů 12. tým světa, už má na rok 2023 podepsáno 28 lidí. Přitom šest jich zatím oficiálně smlouvu neprodloužilo. Znamená to, že ne na všechny z nich se v konečné soupisce Treku dostane. Patří mezi ně Brambilla, Cataldo, Skujinš, Kamp, Moschetti a Egholm.

Tým letos zaznamenal 19 vítězství. Z nich 9 padá na konto Madse Pedersena a většina z nich jsou ta nejcennější. Jde o etapy na Paris-Nice i na Tour de France a dokonce tři na španělské Vueltě. Poslední z těch z nejvyšší úrovně přidal Giulio Ciccone, když vyhrál 15. etapu Gira.

Ne nadarmo má Pedersen podepsáno až do roku 2025. Stejně jako Jasper Stuyven a také Mathias Vacek. Všechny v tomto směru překonává Bauke Mollema, jehož smlouva je datována až do roku 2026. 

Mathias Vacek, druhý na mistrovství světa U23 v australském Wollongongu