Etapa byla ve své druhé polovině dostatečně náročná na to, aby eliminovala z boje o etapu většinu čistokrevných sprinterů.

V úniku dne se ocitlo pět cyklistů: Barrenetxea (Caja Rural), Azparren (Euskaltel), De Cassan (Friuli), Stachowiak (Mazowsze) a Jägeler (Metalltechnik). Ve velmi zvlněné druhé části etapy, která předcházela druhé vrchařské prémii, nejtěžšímu stoupání dne (5,2 km, 5,3 %), se uniknuvší skupina potrhala, takže nejdéle odolávali oba borci ze španělských týmů. K úpatí posledního stoupání, které svými parametry a umístěním, kdy z vrcholu zbývalo do cíle v Makarské 10 km převážně ve sjezdu, však už dorazilo kompaktní hlavní pole čítající kolem 50 závodníků.

Hned zpočátku se podařilo odjet dvojici Omen (Jumbo-Visma) a Traen (uno-X), jimž před samotným stoupáním vytvářeli pozice jejich týmoví kolegové, v případě Omena včetně průběžného lídra Kooije. Za touto dvojicí se vydal nejprve Guerin (Vorarlberg), a když byl pohlcen, zkusil to jeho týmový kolega Meiler.

Bezprostředně před vrcholem stoupání nastoupil Traen a pustil se sólově do sjezdu. Ovšem proti letícímu pelotonu, pilotovanému ve sjezdu především cyklisty Caja Rural, moc šancí neměl. 2,5 km před cílem byl dojet hlavně zásluhou cyklistů belgické stáje Bingoal, kteří se dokázali ve čtyřech srovnat do stíhacího vlaku. A byli to oni, kde se nakonec v cíli radovali ze všech nejvíc.

Vyhrál Milan Menten před Van Dijkem (Jumbo) a Skaarsethem (Uno-X). Čas vítěze získalo celkem 45 lidí. Byli mezi nimi i čtyři cyklisté rakouského Felbermayru, ale Dan Turek nikoli. Dorazil do cíle se ztrátou víc jak 6 minut.

Traena může alespoň těšit zisk dresu nejlepšího vrchaře. Kooijovi zůstal dres nejlepšího v bodovací soutěži, i když jen o bod před Mentenem. Nejlepším mladíkem je po dnešku Van Dijk.

A lídrem nejcennější soutěže vítěz dnešní etapy Milan Menten, 24letý Belgičan, kterého bychom si mohli pamatovat z jeho působení na etapáku Okolo jižních Čech, kdy coby 20letý dokončil v týmu mládežnické zálohy Lotto-Soudal na celkovém 5. místě za vítězným Josefem Černým.