Do cíle přijel osamocen, když v závěrečném kopci odskočil dvojici Vegard Laengen (UAE) a Mikel Iturria (Euskaltel), s nimiž strávil v úniku, který sám vyprovokoval, závěrečných 40 km.

162 km závodu Trofeo Andratx - Mirador des Colomer projelo celé pohoří Mallorcy, takže rovin si cyklisté tentokrát skoro vůbec neužili.

Teprve kolem 50. km se vydařil únik dne. Byli v něm Würtz Schmidt z týmu Israele, Sunderland z Qhubeky, Boileau z B&B a Okamika z Burgosu. Boileau se opět po závodu ve Rwandě tímto počinem zviditelnil. Maximum, které najeli na balík, překročilo něco málo přes 2 minuty.

Ovšem na 105. km ve stoupání na 14km Puig Major bylo po úniku. Urputné tempo probralo hlavní pole tak, že na čele zůstalo pouze 25 lidí. Po VP to nejprve zkusil Sean Bennett (Qhubeka) s vítězem včerejšího závodu Jesús Herradou (Cofidis), ale úspěšnější byla až trojice Annacona, Laengen a Iturria.

Ti nejprve v členitém terénu a posléze v dlouhém sjezdu dokázali svůj náskok stále navyšovat, takže se poté mohli soustředit na cílové 3,2 km dlouhé stoupání o sklonu 6,1%.

V něm se jako nejlepší vrchař ukázal závodník s dnes velmi příznačným jménem Winner Annacona.

Jediný český zástupce na startu Mathias Vacek (Gazprom) dojel se ztrátou 15:26 min. na 84. místě z 93 cyklistů, kteří projeli cílem.