Co řekli a jak se cítí favorité Strade Bianche před sobotním závodem? 

Julian Alaphilippe, který vyhrál Strade hned při své premiéře v roce 2019 a loni do boje o vítězství nezasáhl i proto, že ho postihlo nejméně šest defektů: 

"Pro mě je nejlepším způsobem, jak dres mistra světa prezentovat a uctít, zůstat věrný tomu, jakým způsobem jsem ho získal: aktivním závoděním a opakovanými útoky. Sice jsem letos ještě nevyhrál, ale radost mi dělá to, že závodím stejným způsobem. Momentálně si závody velmi užívám. Strade Bianche je mimořádně těžký a krásný závod. Van der Poel a Van Aert jsou dva největší favorité. Já jdu do závodu s velkou motivací. Budeme muset jet chytře. Co se týče mé kondice, cítím se dobře, ale ne tak, jako když jsem Strade vyhrál a poté dvě etapy na Tirrenu a Milan-San Remo. To bylo období, kdy moje výkonnost i sebevědomí byly úplně nejvyšší.“ 

Wout Van Aert, obhájce loňského prvenství (viz titulní snímek) v náhradním termínu, kdy jezdce navíc trápilo mimořádné vedro, který si na tomto závodě odbude letošní silniční premiéru: 

„Sejde se tu mimořádně silná konkurence včetně špičkových vrchařů. Bude užitečné sledovat více jezdců. Štěrkové cesty budou o něco lepší než loni v létě a bude také mnohem chladněji. Bude hodně záležet na tom, zda povrch zůstane suchý nebo zaprší. Co se týče mé formy, zejména v posledním týdnu jsem se na kempu na Tenerife cítil opravdu dobře, myslím, že jsem dobře na závod připravený. Ty tři týdny bez závodů po cyklokrosech jsem opravdu potřeboval. Alaphilippe na Omloopu i Van der Poel na Kuurne předvedli výborný výkon, zvláště Van der Poel vypadal velmi silně. Bylo to opravdu působivé.“ 

Dosavadní letošní výsledky a výkony Mathieu Van der Poela svědčí o jeho skvělé výkonnosti. Vyhrál první etapu na UAE Tour, než musel s týmem kvůli covidu závod opustit. Na Kuurne byl 80 km v úniku a na Le Samyn jel mimořádně aktivně a pravděpodobně jen zlomená řídítka ho vyřadila ze souboje o první příčky: 

„Uvítám, když povrch stěrkových cest zůstane suchý, protože je to potom techničtější a to mi víc vyhovuje. Předpověď říká, že v noci by mělo trošku zapršet, ale v průběhu závodu by mělo být slunečno, takže to vypadá dobře.“ 

Tiesj Benoot vítězí v blátivém ročníku 2018.

To jsou největší papíroví favorité, ale vedle nich bude stát zástup dalších horkých kandidátů na vítězství.  Zvláště trojice Ineos Grenadiers Kwiatkowski, Bernal, Pidcock vypadá mimořádně silně. Oním čtvrtým mušketýrem by mohl být i podle věku Thomas Pidcock. Má k tomu tělesné předpoklady, cyklokrosovou průpravu a 3. místem na Kuurne potvrdil, že i momentální výkonnost. 

Minimálně stejně kvalitní podporu může očekávat Alaphilippe od Štybara, Balleriniho a Almeidy. Van der Poelovi bude k ruce mj. Giani Vermeersch i Petr Vakoč.  Silné individuality staví i Trek-Segafredo: Mollema i Brambilla vykazují výbornou formu a černým vzadu by mohl být Quinn Simmons, zdravě motivovaný po pozastavení činnosti za údajně nevhodné vyjádření na sociálních sítích.

Pak jsou tu mimořádně silní jedinci, kteří se sice nebudou moci opřít o tak silný tým, ale v tomto typu závodů to nemusí být rozhodující: ať už je to Fuglsang (Astana), Pogačar (UAE) či Bardet (DSM). 

S diváky to bude letos bohužel slabší.

Zkusme si tedy zatipovat: 

5* Alaphilippe, Van Aert, Van der Poel

4* Mollema, Fuglsang, Pidcock, Pogačar, Bernal

3* Wellens (Lotto), Madouas (FDJ), Almeida, Simmons, Avermaet (AG2R)

2* Štybar, Brambilla, Bardet, Mohorič (Bahrain), Vakoč, Vermeersch, Konrad (Bora)

1* Valverde (Movistar), S. Yates (BikeExchange), Buchmann (Bora), Molard (FDJ), Ballerini, Aranburu (Astana), Venturini, Vendrame (oba AG2R)

Závod mužů měří 184 km, obsahuje 11 sektorů prašných cest, které tvoří zhruba třetinu celkové délky! Náročnost závodu je dána jak prašnými cestami, tak profilem a jejich kombinací. Jede se v podstatě stále nahoru dolů, sice v cestě nebudou stát extrémně dlouhé kopce, ale mnohdy strmé výjezdy o délce kolem jednoho kilometru. A pokud následuje jeden za druhým, jako tomu je především v závěrečných zhruba 70 km, pak je na pořádné drama předem zaděláno. Koneckonců všechny předešlé ročníky byly právě proto divácky mimořádně přitažlivé.

Obdobně jako muži, i ženy startují v Sieně, kde mají i cíl. Pojedou po téměř totožné trase, jen si ji o 48 km zkrátí, ale o nic podstatného z nástrah nebudou ochuzeny.

Nám je závod sympatický nejen jeho charakteristikou a účastí velkého počtu špičkových cyklistů, ale i tím, že se na něm v minulosti dařilo i českým cyklistům, speciálně Zdeňku Štybarovi, který ho v roce 2015 vyhrál a o rok později podlehl jen těsně Fabianu Cancellarovi. A i loni patřil k nejlepším, což dokázal 6. místem. Ale neztratil se tu ani Petr Vakoč, když v roce 2016 dokončil na 5. pozici.

Zdeněk Štybar coby obhájce vítězství podlehl v roce 2016 jen těsně Fabianu Cancellarovi.