O obtížnosti letošního ročníku, který proběhne od 17. do 21. dubna, vypovídá už jen fakt, že v průběhu 730 km budou muset závodníci překonat 15200 vertikálních metrů. 

Když se zaměříme jen na to nejpodstatnější, tak úvodní etapa vyvrcholí takto: 12 km před cílem cyklisté přejedou vrchařskou prémii o délce 5 km a průměrným sklonem přes 10 % a po sjezdu se dostanou do cíle po 6 km výjezdu, jehož závěrečný kilometr se zdvihne k 9 %. Druhá je na tom podobně: 14 km před cílem vrchol 4,5 km stoupání s 8 % a po sjezdu 5,5 km také s 8 %. Třetí není komplikovaná, pouze skončí 15 km stoupáním se 7,5 %. Čtvrtá začne 16 km kopcem s více jak 7 % a po překonání řady dalších stoupání přijde ještě 15 km před cílem vrchol 10 km kopce s více jak 6 %. Poslední se pak hodně podobá té předešlé: od startu 10 km do kopce se 7,6 % a 20 km před cílem vrchol 8 km kopce s více jak 8 %.

Na startu uvidíme osm World týmů, devět Pro týmů, jeden Conti a výběr Rakouska. Závod totiž startuje v rakouském Rattenbergu a skončí v italském Brunicu. Proto také poslední roky nese název Tour of the Alps. Když se jezdil jen na severu Itálie, bylo to Giro del Trentino.

Z loňského tria nejlepších neuvidíme ani Bardeta (DSM), ani Storera (FDJ), pouze třetího v pořadí Thymena Arensmana. A právě Ineos sem posílá hodně nabitou sestavu. Kromě Nizozemce také Gerainta Thomase, Pavla Sivakova a především Tao Geoghegan Harta. Ten letos absolvoval tři etapáky, z Valencie a Tirrena si odnesl 3. místa a k nim přidal 6. v Andalusii.

Druhým týmem s nejnabitější vrchařskou sestavou je Bora-hansgrohe. V kopcích to umí Matteo Fabbro, Patrick Konrad, Lennard Kämna, ale nejvýše bychom mohli čekat Ciana Uijtebroekse a především Aleksandra Vlasova.

Z ostatních týmů se jako kandidáti první desítky jeví Jack Haig a Santiago Buitrago (Bahrain), Hugh Carthy a Rigoberto Urán (EF), Antonio Pedrero a Iván Sosa (Movistar), Felix Gall (AG2R), Andreas Leknessund (DSM) či Luis León Sánchez (Astana). 

Z druhodivizních si skvěle vedl na právě skončivším Giro di Sicilia Mark Donovan (Q36.5) a zvědavi budeme speciálně na Domenica Pozzoviva, který teprve začátkem března získal smlouvu v týmu Israele, následně dojel na 6. místě Coppi e Bartali a navíc v minulosti na tomto etapáku dokázal dokončit v celkovém pořadí třikrát na 3. místě, dvakrát na 2. a v roce 2012 tu nenašel přemožitele.

Zkusme si tipnout: 1. Geoghegan Hart, 2. Aleksandr Vlasov, 3. Domenico Pozzovivo

Česko bude mít zastoupení v Karlu Vackovi v týmu Corratec. Alespoň to uvádí aktuálně dostupná startovní listina.

Závod vysílá Eurosport.