V listopadu roku 2021 v závěrečný den dráhových Six Days v Gentu havaroval nezaviněně Mark Cavendish tak, že musel s dvěma zlomenými žebry, která zasáhla plíce, strávit noc na jednotce intenzívní péče.

O týden později, po návratu domů, napadla v noci jeho dům v Essexu a ohrožovalo nožem jeho i jeho rodinu čtveřice lupičů.

„Čtyřem maskovaným a ozbrojeným mužům se podařilo vstoupit do našeho domu, když jsme spali. Vyhrožovali mé ženě a dětem a násilně mě napadli. Za použití nože nás okradli mimo jiné o dvoje hodinky v hodnotě 700 000 liber. Ale horší je, že mé mladé rodině byl odebrán pocit ochrany, bezpečí, soukromí a důstojnosti. Vliv této noční můry na mou rodinu je jasný a je srdcervoucí," uvedl tehdy Cavendish.

Letos v únoru byli dva z lupičů shledáni vinnými ve dvou bodech loupeže a uvězněni na 15 a 12 let. V červnu se vydal policii třetí z lupičů, 18 měsíců poté, co policisté poprvé zveřejnili jeho fotografii, v níž byl identifikován jako podezřelý. Pachatel se pokoušel od sebe odvrátit vinu, což mu ale nepomohlo. V tomto týdnu bude vynesen rozsudek.

Policie se k pachatelům dostala s využitím nejmodernějších kriminalistický postupů, když z nalezeného telefonu Pety Cavendishové, který původně lupiči odnesli, ale byl nalezen mimo pozemek rodiny napadených, odebrali DNA jednoho z násilníků, následně vystopovali jeho telefon a z něj identifikovali další telefonní čísla včetně čísla jeho komplice.

Chybí ještě čtvrtý pachatel. Jeho identita je policii známa, ale zatím nebyl vystopován. Soudce mu však přes média vzkázal: „Budeme pokračovat v našem úsilí tě najít. Nemůžeš zůstat ukrytý navždy, ti, kteří ti mohou pomáhat, ti nemohou pomáhat navždy. Je ve tvém nejlepším zájmu se přihlásit."

Podle vyjádření Pety Cavendishové měl zatím poslední z dopadených říci v době vloupání jejímu manželovi: "Chceš, abych tě ubodal před tvým dítětem?“

Bez ohledu na to, jaký byl rozsudek, každý rodič pochopí, že žádný čas ve vězení nemůže vynahradit to, co nám tu noc provedli," řekla Pet Cavendishová poté, co byli odsouzeni první dva z lupičů.