Připomeňme si, že Alfredo Binda se stal ve dvacátých a třicátých letech minulého století 5x vítězem Giro d´Italia, získal zde 41 etapových vítězství, stal se trojnásobným mistrem světa v silničním závodě, 4x vyhrál Lombardii, 2x Sanremo, má i dvě etapy z Tour de France. Jako trenér italské reprezentace se mohl po skončení vlastní keriéry pochlubit čtyřmi tituly mistrů světa.

Závod žen končil v jeho rodišti Cittigliu, ležícím v blízkosti jezera Lago Maggiore. Měřil 142 km a po první zvlněné části přišly na řadu čyři okruhy s dvěma stoupáními. Jedním kratším strmějším a jedním delším pozvolnějším.

V předposledním okruhu v delším z obou kopců zaútočila Elisa Longo Borghini, a přestože jí stíhala pětičlenná silná skupina, svůj náskok do cíle postupně navyšovala, až se zastavil na hodnotě 1:42 minuty! Zbylých pět cyklistek ve složení Marianne Vos (Jumbo), Katarzyna Niewiadoma (Canyon), Soraya Paladin (Liv), Mavi García (Alé) a Cecilie Ludwig (FDJ) si zaspurtovalo o druhé místo. Roli favoritky v takovém dojezdu potvrdila Marianne Vos.

I v závodě mužů triumfoval Trek-Segafredo. Šlo o jedničkový závod na 162 km, na startu byly jen dva World týmy. Z jednoho z nich se rekrutoval také vítěz, sprinter Matteo Moschetti, který byl nejúspěšnější na pásce z početnější první skupiny.

Z českých cyklistů se závodu účastnil Mathias Vacek (Gazprom-RusVelo). Dokončil ve třetí početnější skupině na 85. místě se ztrátou 1:35 na vítěze. Ve společnosti například "veterána" Giovanni Viscontiho (Bardiani) či Nicoli Conci (Trek), který se včera větral 250 km v úniku na Milano-Sanremo.

Trek-Segafredo měl o tomto víkendu mimořádné žně: tři závody a tři vítězství!