Peter už zpočátku letošního roku oznámil, že po uzavření sezóny s profesionální silniční cyklistikou skončí.

Snažil jsem se všechno si víc užít. Chtěl jsem trávit více času s fanoušky a zaměstnanci, a tak jsem už na začátku roku oznámil můj záměr ukončit profesionální silniční kariéru. To mě také přimělo více přemýšlet o lidech a atmosféře kolem závodů.“

Oficiálně se trojnásobný světový šampion rozloučil 1. října 9. místem při Tour de Vendée. Ale zájem o jeho osobu tím neskončil.

1127046089.jpg

Právě jsem se vrátil z Tokia a šel jsem přímo na toto gala. Jdu se nejdřív trochu vyspat,“ řekl novinářům při Flandrien Gala, přičemž odkázal na to, že v Japonsku se účastnil propagační akce společnosti ASO Saitama Criterium, které dokončil za Tadejem Pogačarem a Sepem Kussem na 3. místě.

Při galavečeru vlámské cyklistiky se vyhlašovali nejlepší cyklisté a udělovala řada ocenění. Peter Sagan společně s Gregem Van Avermaetem obdrželi ocenění za celoživotní dílo.

Když se ho ale novináři zeptali, jak se mu žije v cyklistickém důchodu, neskrýval jisté rozladění. "Tu otázku nemám rád, protože nejsem v důchodu. Skončil jsem sice na silnici, ale teď budu jezdit na horském kole."

1127404783.jpg

Sedminásobný držitel zeleného dresu z Tour de France totiž hodlá na olympiádě v Paříži ukončit kariéru na horském kole.

"Závody na horských kolech jsou kratší než silniční a na horském kole potřebujete celé tělo. Můj trénink proto bude vypadat úplně jinak než v posledních letech," řekl 33letý Slovák, který posbíral celkem 121 profesionálních vítězství včetně monumentů jako jsou Flandry a Roubaix.

Kdysi jsem začal jezdit na horském kole a na něm také chci ukončit kariéru, abych si ji víc užil. Určitě to zkusím.