Druhý významný etapový závod na území Rumunska začal dnes na západě země prologem v Temešváru, poté v dalších etapách s centry mj. v Sibiu a Brašově překoná jižní Karpaty a skončí v neděli 5. září v Bukurešti.

Zatímco prolog byl jen mírně zvlněný, tak druhá etapa už nějaké středně náročné kopce obsahuje. A třetí kromě dalších náročnějších stoupání skončí na 11 km kopci o průměrném sklonu 6,6 %. I čtvrtá má cíl na kopci, který je profilem jen o malinko snadnější než ten v předešlé etapě. Začátek předposlední etapy hned na úvod nabídne ještě poslední, 6,5 km dlouhé stoupání, a pak už jen dolů a po rovině do Bukurešti. Kde se na rovinatém okruhu odehraje závěrečná etapa.

Tomáš Kalojíros na ilustračním snímku

Startuje tu 15 povětšinou sedmičlenných týmů. Tři polské (Voster, Mazowsze a nároďák), tři italské (Androni, D´Amico a Work Servis) a jeden rumunsko-italský (Giotti), dva německé (Bike Aid a Maloja), americký Wildlife, kazašský Vino-Astana a reprezentace Rumunska a Srbska. S nimi šestice Tufo Pardus Prostějov a slovenský CAT Trenčín s třemi Čechy: Kalojírosem a bratry Stöhrovými.

V prologu dojel Tomáš Kalojíros na 17. místě, ostatní Češi se umistíli až v druhé padesátce startovního pole.

Stupně vítězů prologu Turul Romaniei: Crista, Pelikán, Wolf