Tým Lotto Dstny vyhrál v kategorii UCI ProTeams letošní bodování, takže si automaticky zajistil start na všech závodech WorldTour, ale v porovnání s WorldTeamy má dokonce jednu poměrně zásadní výhodu, může si totiž vybírat, na které závody se vydá. A vedení týmu uznalo, stejně jako letos, že tři Grand Tours jsou příliš a radši zamíří jen na dvě. 

Tým se chce soustředit na jarní klasiky a Tour de France. Znamená to, že Arnaud De Lie, nejcennější závodník Lotta, by měl v roce 2024 debutovat na Tour. De Lie letos zařídil deset z celkem jedenadvaceti triumfů Lotta a také nejvíc bodů (1723). A o ty jde Lottu především a podle Stephana Heulota, ředitele Lotto Dstny, se snížení sbírají na menších jednorázových závodech, než v etapách Grand Tours. A fungovalo to, Lotto obsadilo celkové deváté místo a porazilo deset týmů WorldTour.  

1132852407.jpg

Pro De Lieho, který je v jedenadvaceti letech jedním z největších talentů světové cyklistiky, bude rok 2024 v mnoha ohledech přelomový. Chystá se na první účast na Tour a třítýdenním závodě obecně, ale chce se také nominovat do čtyřčlenného belgického výběru pro Olympijské hry v Paříži. Lotto doufá, že jim De Lie přinese několik velkých vítězství, včetně etapy na Tour de France. 

Díky rozhodnutí vedení týmu Lotto Dstny se uvolnilo jedno místo v udělení divokých karet na Giro d'Italia. Zájem o účast na Giru je přetlak, letos dostaly šanci týmy Israel-Premier Tech, který měl od UCI automatickou pozvánku (letos vynechal Vueltu), Eolo-Kometa, Green Project-Bardiani a Corratec-Selle Italia. Israel má nárok i letos a nejspíš ho využije, takže pořadatelé mohou vybrat tři týmy. kromě letošním účastníků by měly mít zájem také švýcarské sestavy Q36.3 a Tudor. Nikdo další nejspíš šanci nemá.